Големият урок от пандемията: работата от дистанция може да е успешен модел за бизнеса

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria “Update“

17:01 | 9 юни 2020
Обновен: 14:52 | 16 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

В резултат на кризата с Covid-19 огромни корпорации, като телекоми и банки, които не сме предполагали, че могат да работят дистанционно, точно за един уикенд започнаха да оперират така. Разбира се, те имат протоколи, които са написани години преди пандемията за това как трябва да се реагира в тези кризисни ситуации, коментира в новия епизод на технологичния подкаст „Update“ на Bloomberg TV Bulgaria Хелиана Велинова, която работи на свободна практика в областта на медиите и пиара

От гледната точка на дигитален номад тя коментира, че кризата е помогнала на много от организациите да разберат, че работата от дистанция е възможна, но е нужно да имат доверие в своите служители. 

„Това, което мога да препоръчам на компаниите, е, за да не ни хване изненадващо отново подобна ситуация, да създадат протоколи за действие какво се прави при следваща блокада на държавата, при следваща криза, при подобни ситуации. За да не са объркани, а да знаят какво е нужно да направят“, коментира още тя.

Според нея, ако работодателите решат да поемат в посока, в която да дадат по-голяма свобода на служителите си да избират откъде да работят, или заложат на хибриден вариант, в който част от работата е от вкъщи, част е от офиса, ще оценят преимуществата на този модел и ще открият по-голямата мотивация на своите служители. 

Като човек, който работи от дистанция от 2008 г. насам, Велинова препоръчва на работещите от вкъщи да си създадат ритуали на работа, включително да работят в стая, различна от тази, в която си почиват. 

Как се справят фрилансърите с кризата с Covid-19 и последиците от нея чуйте в записа на “Update”.