Ниършорингът навлиза в подем в условията на криза

Георги Стоев, управител на "Тракия Тех", Светът е бизнес, 02.04.2020

21:03 | 2 април 2020

Моята прогноза е, че ниършорингът (б. ред. Nearshoring - връщане на производството в страни, географски по-близо до клиента), ще усети нов тласък в условията на кризата, породена от коронавируса. Ако България се възползва от тази ситуация, може да се окаже атрактивна дестинация за сектори и инвеститори от машиностроенето, автомобилната сфера и индустрии с доставчици на много компоненти, заяви Георги Стоев, управител на "Тракия Тех", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Индустриалната зона в Пловдив функционира към момента, с уточнението, че има сериозно увеличение на сигурността и новите възприятия на бизнеса. Краткосрочните нагласи са: който може, да продължи да работи в близките месеци с текущите поръчки, да не съкращава персонал и да няма резки движения като цяло. Всеки един нов ден и седмица сценариите се променят", обясни гостът.

"Нямам информация да има сериозна вълна от освободени работници".

Според Стоев ефектът от стълпотворения на бюрата по труда може да е от пристигнали от чужбина българи. "Второто обяснение е, че има краткосрочен ефект от съкращения в сектори, които нямат ликвидна възможност сега - ресторанти, хотели, места за спорт и отдих", допълни той.

"В краткосрочните решения основното, което в момента липсва, са сценарии, на които бизнесът да базира своите трудни за предвиждане на решения".

"Настъпва индустриална несигурност при разпръсната верига на доставки. Бизнесът ще започне да планира с по-висока степен на отговорност своите доставки", твърди гостът.

"Всички сектори ще се засегнати от кризата, дори тези, към които има интерес в момента. Просто ще има по-бързи във взимането на решения  и по-гъвкави компании, които да преориентират своите капацитети".

Базовият сценарий според Георги Стоев е, че ще има свиване на номиналния брутен вътрешен продукт с около 20%, като прогнозата му ще бъде коригирана на всеки две седмици.

"Кризите като тази са благоприятен момент за реализирането на реформи, които са били отлагани. Аз бих стартирал с нулев данък върху реинвестираната печалба".

Целия разговор чуйте във видеото.