Стартъпите у нас се нуждаят от спешна ликвидност

Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor България, Саша Безуханова, основател и председател на борда на Move.bg, В развитие, 01.04.2020

14:41 | 1 април 2020
Момчил Василев - изпълнителен директор на Endeavor България, Саша Безуханова - основател и председател на борда на Move.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Момчил Василев - изпълнителен директор на Endeavor България, Саша Безуханова - основател и председател на борда на Move.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обмислят се мерки в три направления на база на вече съществуващи механизми, за да може стартъпите в България да се справят в условията на коронавируса. Има спешна нужда от ликвидност за стартиращите компании. Това мнение изрази Саша Безуханова - основател и председател на борда на Move.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Според Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor България, можем да се похвалим, че компании, стартирали с български талант, имат място в световната иновационна мрежа. "Ситуацията сега е специфична. Тези компании не са богати на материални активи и в този смисъл няма как да бъда обезпечени при стандартно банково кредитиране. Тъй като резервите им се реинвестират в развойната дейност, ликвидността може да е проблем за оцеляването им", допълни той.

По думите на Саша Безуханова помощта от Българската банка за развитие е единият механизъм за бързо безлихвено финансиране под формата на заем.

"Предлага се одобрените вече фонд мениджъри от Фонда на фондовете да получат възможности за отсрочване на набирането на капитал така, че да могат с ресурса, с който разполагат, да продължат да рабоятт с компаниите. Третото е да се осигури бърз механизъм компаниите да бъдат освободени от някои налози, както и да имат достъп до еднократни помощи по модела в Германия и Франция", поясни още Безуханова.

Момчил Василев обясни, че все повече се обръща внимание на компании с бизнес модели, които имат ясна пътека към своята рентабилност в обозримо бъдеще.

"Периодът на криза не означава стартъпите да спрат работа, а е време за развиване на проектите им. Много от тях ползват външен ресурс на фрийлансъри или самоосигуряващи се хора", отбеляза Саша Безуханова.