Около 25 трлн. долара пазарна капитализация е изтрита заради коронавируса

Георги Георгиев, Карол Капитал Мениджмънт, Клуб Investor, 04.04.2020

21:30 | 4 април 2020

В момента основната пазарна капитализация е от порядъка на 65 трлн. долара, след като само преди месес-два тя бе близо до 90 трлн. долара.

Около 25 трлн. долара пазарна капитализация при акциите е изтрита до момента. Пазарът на облигации също бе сериозно разтърсен от коронавируса, заяви Георги Георгиев, Карол Капитал Мениджмънт, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Видяхме силен шок в рамките на 6-7 пазарни сесии в началото на месеца. Наблюдавахме едни от най-слабите дни в историята със спадове от 5-6%. При сериозни разпродажби обаче има и сериозни скокове, така че успяхме да запишем сериозен отскок от почти 20%".

"Но в момента трябва да отчетем, че пазарът е в даундтренд (поредица от ниски ценови дъна). Негативното представяне тепърва предстои. Тепърва ще излизат много новини, свързани с влошаване на фундамента и макроикономическата обстановка", уточни Георгиев.

"Определено могат да се откроят компании, които да се считат от инвеститорите за печеливши в тази ситуация. Трябва да признаем доброто представяне на технологичните компании в индекса S&P 500. Компании в сектора на услугите пък отчетоха сериозни загуби".

По думите на Георги Георгиев координираните усилия от страна на централните банки и фискалните стимули са с голям размер и доста навременни спрямо ситуацията с глобалната криза от 2008 г.

Целия разговор вижте във видеото.