Експерт: Рецесията ще е дълбока, но краткотрайна

Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Expat Capital, Клуб Investor, 04.04.2020

21:02 | 4 април 2020

Мерките на правителствата за преустановяване разпространението на коронавируса са прибързани. Анализите на лекари и учени не доказаха висока опасност или висока смъртност от заболяването, а медийната истерия доведе до политическа застраховка чрез радикални мерки, които ще имат по-големи щети за обществото. Това каза Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Expat Capital, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

“От дължината на политическите мерки зависят икономическите реакции... В момента се говори за карантинни мерки до средата на април в Европа и САЩ, което значи, че рецесията ще е доста дълбока”, коментира Янков.

“С изсипване на пари, докато хората са вкъщи, нищо няма да се случи. Това няма да стимулира икономическо възстановяване или да намали кризата. Хората трябва да бъдат освободени”.

Според Янков възможно решение на проблема би било хората от групата, която не е рискова, да се завърнат към нормалното си ежедневие, а под карантина да останат само тези, които попадат в рисковите групи.

Експертът коментира мерките на правителството в подкрепа на компаниите и икономиката. Той посочи, че е важно Българска банка за развитие да поеме активна роля и да защити малките фирми като осигури достъп до банково финансиране чрез гаранции. “Това трябва да стане ефективно веднага”, отбеляза Янков.

По отношение на банковия сектор експертът смята, че ако България беше член на еврозоната, щеше да се намира в по-добра позиция в момента.

“В еврозоната щяхме да имаме работеща връзка с Европейската централна банка и възможност да се преговори линия за финансиране на нашите банки. Сега трябва да разчитаме само на европейска солидарност”.

Янков очаква рецесията да е дълбока, но краткотрайна. Според него възстановяване може да започне следващата година.

Вижте целия разговор във видео материала.