Коронакризата не замрази жилищното строителство у нас

Георги Шопов, Александър Ваклин, Ивайло Митев, Асен Чавдаров, НАСП, ИмоТиТе, 12.04.2020

21:31 | 12 април 2020
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

В строителството най-важното е да не се спира производството. То протича на открито, разстоянието е голямо, което помогна дейността да не попадне под рестрикциите за ограничаване разпространението на коронавируса. Това каза Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в предаването “ИмоТиТе” с водещ Христо Николов.

Шопов отбеляза, че за момента няма случаи на замразени строителни обекти у нас.

“Спирането на производство е изключително фатален ход, защото то трудно се възстановява”.

Шопов коментира част от предложенията на Националната асоциация на строителните предприемачи за справяне с кризата. По негови думи най-важно е създаването на експертен икономически съвет, който да води ежедневни дискусии и да следи ситуацията в световен мащаб, за да насочва държавата и общините към необходимите мерки. 

“Важно е и да продължи ефективната работа на администрацията”, отбеляза експертът.

Според Александър Ваклин, член на Националната асоциация на строителните предприемачи, развитието на имотния пазар след кризата до голяма степен ще зависи от банките и тяхната работа.

“Банките трябва да са си извадили поуките от кризата през 2008 г... Те трябва да не спират и да не рестриктират кредитирането на крайни клиенти”, отбеляза Ваклин.

Ивайло Митев, член на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, заяви, че в последните години развитието на жилищния пазар се е движило в равновесие с ръста на икономическите показатели.

“Живеехме с усещането, че нашият пазар малко изпреварва икономиката, той се е движел успоредно с нея... Никой от нас не знае как ще тръгне икономиката след края на извънредното положение”, коментира Митев, като отбеляза, че от това ще зависи и случващото се на имотния пазар.

Асен Чавдаров, член на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, изтъкна важността на работата на държавната и общинска администрация.

Той отбеляза, че на жилищния пазар все по-трудно става издаването на  строителни разрешения заради рестрикциите за борба с Covid-19, което е нарастващ проблем, защото забавяне при търсенето няма. 

Вижте целия разговор във видео материала.