Българската образователна игра, която ще направи децата финансово грамотни

Наталия Тодорова, директор "Връзка с клиенти" в Експат Асет Мениджмънт, “Смарт час”, 11.10.2021

20:34 | 11 октомври 2021
Обновен: 21:11 | 11 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

Ежедневните срещи с хора, които търсят решения за личните си спестявания, яснотата за нивото на финансова грамотност и oсведоменост на активната част на българите, както и за техните страхове и предразсъдъци е причината за създаване на образователния проект "Финансова грамотност”. Това заяви Наталия Тодорова, директор "Връзка с клиенти" в Експат Асет Мениджмънт в ефира на предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова.

Наталия Тодорова работи в сферата на финансите, инвестициите и личните спестявания от над 10 години. Като родител я вълнува и друга тема - когато детето е малко то разглежда родителя си като бездънна касичка, а то трябва да се научи да прави избор, компромиси и да знае, че не може да има всичко. В българското образование темата не е достатъчно застъпена и не може да се получат достатъчно знания относно финансова грамотност, която е изключително важна.

Идеята за реализирането е отнело няколко месеца съвместна работа с издателството, което е одобрило идеята на Наталия. Добре разяснените термини и понятия след това  включват много казуси, които да се развият, за да затвърдят децата своите знания.

Образователните карти са насочени за ученици от начален до гимназиален етап. В зависимост от тяхното израстване темите и казусите стават все по-сложни. Темите са свързани с парите - какво представляват, как са се появили, какви пари има и как работят. Като е включена и информация за криптовалутите и инфлацията. Друга тема е бюджетът и най-вече семейният бюджет. По тази тема се разглежда какво са приходите и разходите, откъде може да се получат приходи, какво е заплата, осигуровки и данъци и как да се управляват разходите.

Засегната е темата с банките, защото е стара финансова институция и трябва да се знае какво правят, как управляват парите ни, какво е заем, депозит, лихва и т.н.  За по-големите се разглежда и темата за инвестициите и какво представляват. С фокус върху конкретни финансови инструменти като акции, облигации, фондове. Как работи фондовата борса и защо се менят цените на активите, както и какво е доходност.

Наталия Тодорова споделя, че образователният комплект не е нещо, което да се даде на детето и въз основа на прочетеното да бъде изпитно после. Представлява проектни и ролеви игри по теми, които родител, възрастен и учител трябва да участват, за да помогнат на детето да разбере.

“Темата финансова грамотност няма възраст. Темата за отговорност към личния бюджет и финанси може да се научи от ранна възраст.”

Гостът допълва, че ако на родителя тази тема е непозната - няма как да я предаде на детето си, затова е и ролята на училището, което предлага необходимата среда за придобиване на знания. Най-сложната задача за възрастните, която от рано може да се преподаде на малките деца, е да се осмислят парите не като средство за харчене, а да мислят за тях като средство за увеличаване на своите активи и как да ги накараме да работят за нас самите.