Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

УНСС цели да запази качеството на образованието въпреки пандемията

проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, „Смарт час“, 04.10.2021

20:32 | 4 октомври 2021
Автор: Александра Попова

На 20-ти септември успяхме да открием учебната година в УНСС присъствено. Необходимо беше да намерим баланса с това да съчетаем епидемиологичните мерки с това да отговорим на очакванията на студентите относно учебната година. Нашата цел е да запазим качеството на обучението и да имаме живия контакт със студентите, независимо дали учебният процес е онлайн или присъствено. Това каза проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова.

"В момента смятаме, че не се налага дистанционно обучение. Миналата година започнахме хибридно. Това се оказа нелесна задача, защото се изискваше инвестиции и време, за да се организира учебният процес". 

Проф. д-р Димитър Димитров разказа за мерките, които били предприети по време на пандемията.

"Миналата седмица инсталирахме допълнително термокамери, тъй като пред университета се образуваше огромна опашка от студенти, които искат да влязат. На ден влизат около 10 000-12 000 студенти. Въведохме мярка част от лекциите на студентите, които са записали магистратура, да са онлайн по преценка на преподавателите и решение на Катедрата".

"Още през февруари всички, които желаеха се имунизираха. Това бяха около 30% от преподавателите. В момента може би около 50% от персонала са ваксинирани, докато останалите са преболедували Covid-19", каза още проф. д-р Димитър Димитров. 

От думите на госта стана ясно, че качеството на образованието не е спаднало по време на пандемията.

"По време на пандемията студентите и преподавателите се научиха да работят с информационните технологии, различните възможности за записване и споделяне на материали. Резултатите от държавните изпити и сесии са същите като при присъствената форма на обучение".

Предстои да участваме в международния проект Engage.EU с 8 водещи бизнес университета, където целите бяха онлайн обучение, онлайн споделяне на ресурси и мобилност. Проектът има поредица от индикатори като насърчаване на научните изследвания и синхронизиране на програмите, разказа ректорът на УНСС.

В момента се провежда вторият етап от кариерния форум „КАРИЕРА УНСС“, в който участват 30 компании.

"В момента студентите са по-малко, но форумът е продължение на събитието от миналата година, което беше онлайн. Нашата цел беше животът да продължи независимо, че има пандемия. През миналата година над 1500 студенти са провели интервюта с работодатели".

Проф. д-р Димитър Димитров каза, че близо 100% от студентите в УНСС се реализират на пазара на труда. Много от тях и сега работят и намират начин да го съчетаят със следването си.

Целия разговор вижте във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването "Смарт час" гледайте тук