Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

Учител: Децата трябва да се научат да работят заедно

Татяна Попова, учителка по български език и литература в 18 СОУ "Уилям Гладстоун" и авторка на книгата "Чуй щурците", Смарт час, 21.09.2020

20:30 | 21 септември 2020
Обновен: 20:59 | 21 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Тази година училищната среда е страшно динамична, тъй като се наблюдават  много положителни промени в продължение на няколко години насам. Въпреки това акцентът върху резултатите от матурите и оценките остава на преден план, а не бива, тъй като предметите като литература са отвъд всякакви резултати. Това заяви Татяна Попова, учителка по български език и литература в 18 СОУ "Уилям Гладстоун" и авторка на книгата "Чуй щурците", в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

"Най-голямото предизвикателство за учителя по литература е да покаже важността и ползата от изучаването на материали, които не фигурират в матурата".

Татяна Попова заяви, че по време на нейните часове тя се опитва да провокира мисленето на учениците по отношение на изучаваните произведния отвъд утвърдените практики и методики чрез отворени дискусии и дебати.

"Дори и малките ученици от 5-ти и 7-ми клас могат да бъдат провокирани да мислят отвъд учебника чрез игри и интересни занимания, но при тях е по-трудно спрямо големите, тъй като изискват да им се обръща повече внимание и лесно си губят концентрацията"

По думите на преподавателя много лесно се откроява отношението на родителя към детето. "Забелязва се, че децата, които пречат повече на другите и искат повече внимание, обикновено имат не толкова добра комуникация с родителя. И затова понякога се налага ние като учители да поговорим с тях и да се опитаме да разрешим проблема, дори и това да не е част от нашите задължения по правилник", коментира Татяна Попова.

По повод книгата си "Чуй щурците" Татяна Попова поясни, че заглавието е метафора за "чуй гласа на общото -  хората, най-вече малките, трябва да се научат да работят заедно и в колектив"

"Книгата е предупреждение затова какво може да се случи ако едно дете бъде пренебрегнато от родителите, учителите и съучениците му. Най-голямата опасност и проблем е когато много деца се настроят срещо едно. Тогава има вероятност конфликтът, макар и на детска основна, да има психични отражения."

Именно поради превенцията на подобни случаи, проявата на непокорство, която е заложена в правилниците на някои училища като поведенчески сигнал за нарушение, има място в съвременната образователна система, заяви Татяна Попова.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Смарт час" може да видите тук