Открояването на дефицитни специалности е шанс за пазара на труда и икономиката

Инж. Виолета Шишкова, директор ВМГ "Св. Н. Чудотворец", Смарт час, 29.06.2020

20:32 | 29 юни 2020
Автор: Николета Рилска

Списъкът с дефицитни специалности у нас дава възможност за сформирането на паралелки с по-малък брой ученици, като по този начин се позволява провеждането на качествено обучение, което ще преодолее дефицита на кадри и ще допринесе за развитие на икономиката на национално ниво. Това каза инж. Виолета Шишкова, директор ВМГ "Св. Н. Чудотворец", в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова

Шишкова открои корабостроенето като застрашена специалност у нас, тъй като към нея липсва интерес от страна на родители и ученици въпреки добрите ѝ възможности.

Според експерта част от причините за това са трудната, тежка научна подготовка, която специалността изисква, както и сривът през годините на корабостроителния отрасъл във Варна и региона. 

По думите на Шишкова секторът е консервативен, но развитието на технологиите налага ежегодно обновяване на плановете и учебните програми, за да може учениците да са конкурентни на пазара на труда.

“Новите методи на преподаване и обучение са това, което ще мотивира и ще задържи учениците”. 

Експертът отбеляза, че в морското училище всички преподаватели са с необходимата квалификация - подготвени кадри не липсват, но има недостиг на млади служители. “Стараем се да привличаме все повече млади учители, които да имат желание да се развиват”, коментира Шишкова. 

Целия разговор вижте във видеото.
Видеа с всички гости на предаването “Смарт час” гледайте тук