Какви потребности ще имат професиите на бъдещето?

Доц. д-р Емилия Занкина, първи зам.-ректор "Научна дейност" и преподавател по Политически науки в Американски университет в България, Смарт час, 10.06.2019

21:30 | 10 юни 2019
Доц. д-р Емилия Занкина, първи зам.-ректор "Научна дейност" и преподавател по Политически науки в Американски университет в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. д-р Емилия Занкина, първи зам.-ректор "Научна дейност" и преподавател по Политически науки в Американски университет в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има много притеснения, че изкуственият интелект ще направи хората ненужни. Това едва ли ще се случи, по-скоро той ще ни позволи да се развиваме в други насоки. Това каза доц. д-р Емилия Занкина, първи зам.-ректор "Научна дейност" и преподавател по Политически науки в Американски университет в България, в предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

Според Занкина от основна важност за професиите на бъдещето ще бъдат критичното мислене, стратегическият подход за разрешаване на проблеми, както и многото силни личностни качества.

„Когато човек има стратегическо мислене и подход как да се учи, той лесно би навигирал в динамичната среда... Трябва постоянно да се адаптираме към новите реалности... Дигиталната революция е само един аспект на тези промени. За да можем да се чувстваме адекватни, комфортно и да не сме маргинализирани, ние трябва да сме адекватни с времето си“.

Гостът разказа и за новата магистърска програма, която Американският университет в България стартира съвместно с бизнес училището SDA Bocconi - “Финанси, банково дело и управление на недвижими имоти“.

Магистърската програма е насочена към студенти от страните от региона на Балканите. Пазарът в Източна Европа е много динамичен и има множество възможности в тези три сектора“.

Занкина поясни, че голяма част от студентите в програмата вече имат успешни кариери и искат да подобрят уменията си. Тя разказа, че на компаниите също е предоставена възможност да изпращат на обучение кадрите, които смятат за подходящи.

Бизнесът трябва активно да се включва в образованието не само с финансиране, но и със стратегическо планиране и участие в самата класна стая“.

Вижте видео материала с целия разговор.