Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

Уменията на личността – ключови за иновативните образователни модели

Юрий Анджекарски, председател на Сдружение "Професионален форум за образование", Смарт час, 08.04.2019

21:45 | 8 април 2019
Юрий Анджекарски, председател на Сдружение "Професионален форум за образование". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Юрий Анджекарски, председател на Сдружение "Професионален форум за образование". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Училищните модели днес са по-скоро близки до тези от традиционните училища от края на 20. век. Вече би трябвало да говорим обаче далеч повече за човешкото образование и развитието на личностите компетентности. Това каза Юрий Анджекарски, председател на Сдружение "Професионален форум за образование“, в предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

Компетентностният подход е много важен за образованието. То трябва да се насочи към него и преди всичко към уменията на личността“.

Според Анджекарски пътят към промяната на образователния модел започва с даването на малко повече свобода и доверие на учениците.

Учебната програма може да има отворено разписание – да се променя всяка седмица за различните учебни групи, имайки предвид и ангажиментите на учителя и евентуалните му отсъствия“.

Гостът посочи, че последователното провеждане на няколко учебни часа, посветени на един и същ предмет, има много по-добри резултати, тъй като позволява на учениците да се „потопят“ в материята.

Важно е всеки от учениците да има възможност да участва в часа, да говори. Когато има 30 души в 40-минутен час се появява невъзможност на по-голямата част от тях да се включат в процеса. Оптималният брой на учениците би трябвало да е между 5 и максимум 15 човека“.

Анджекарски отбеляза и важността на индивидуалния подход за процеса.

Личностно ориентираното образование е от съществено значение, като част от него е създаването на индивидуален план и програма за съответния ученик... Училището трябва да удовлетворява доколкото може и неговите интереси, като е добре за целта да си партнира с всевъзможни други институции“.

Целият разговор вижте във видеото.