ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Правилният „микс“ при новите комплекси: 100% жилища

Николай Господинов, собственик и изп. директор на iBrokers, ИмоТиТе, 23.05.2021

21:15 | 23 май 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Не бих посъветвал строителните предприемачи да започват изграждането на смесени многофункционални проекти. Пазарът на офиси и търговски площи е в тежка криза, затова правилният „микс“ при новото строителство в момента включва 100% жилищна площ. Това заяви Николай Господинов, собственик и изп. директор на iBrokers, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

„Не очаквам масово завръщане в офисите. Големите компании ще върнат 30-40% от служителите и няма да плащат наемите, които са плащали до момента“.

Жилищният пазар в България продължава да се радва на силна активност от началото на 2021 г., ако се съди по данните на Агенцията по вписванията (за броя сделки с имоти), както и на БНБ за жилищното кредитиране.

Най-важният фактор за силния жилищен пазар са банките и безпрецедентно ниските лихви по ипотечни кредити. Банките уверено кредитират жилищния пазар и това няма да се промени скоро, каза Господинов.

„В предишни години политическата нестабилност в страната винаги се е отразявала на имотния пазар. Големите инвеститори и по-малките купувачи изчакват, за да видят какво ще се случи. Сега обаче може да не се усетят трусове, защото виждам много силни имена в новото правителство, особено министрите, които отговарят за икономиката".

Основният апел към купувачите е изключително да внимават при покупка на жилища „на зелено“. Изповядването на сделка на данъчна оценка също крие рискове, а това, за съжаление, продължава да е практика на пазара, каза събеседникът.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" – гледайте тук.