ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Корекция на имотния пазар у нас ще има само при сбърканите проекти

Иван Велков, председател на Управителния съвет на ФИАБЦИ-България, ИмоТиТе, 19.01.2020

21:28 | 19 януари 2020
Иван Велков, председател на Управителния съвет на ФИАБЦИ-България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Иван Велков, председател на Управителния съвет на ФИАБЦИ-България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Корекция на имотния пазар у нас ще има само в при сбърканите проекти. Това каза Иван Велков, председател на Управителния съвет на ФИАБЦИ-България, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

„Жилищният пазар в България никога не е бил на кръстопът“, посочи Велков. Той отбеляза, че пазарът у нас по-скоро тепърва се изгражда.

„За имотния пазар у нас има един единствен модел и път и той е именно към устойчивото развитие – прагматично, но с отношение и отговорност“.

„Корекции могат да настъпят само при тези имоти и тези предприемачи и инвеститори, които не разбират отговорността на това, с което са се захванали и гледат на участието си в този процес чисто спекулативно“, заяви гостът.

По негови думи наемите са един мощен регулатор на пазара, тъй като възможността една сграда да се превърне в актив, който да носи дългосрочна доходност, може да компенсира разминаванията в очакванията между търсещи и предлагащи и така да предотвратят сериозни флуктуации.

„Най-добрият индикатор за следваща криза на имотния пазар спрямо цикличността са макроикономическите анализи на финансовите институции“, каза Велков. Според него тези данни не сигнализират за предстояща рецесия, тъй като пазарът у нас тръгва от доста ниска база.

„Пазар, който тепърва има да учи уроци, да прохожда в цели сектори, да надгражда дефицита от качествени сгради, има доста сериозен потенциал да се развива“.

Сред тенденциите на имотните пазари в световен мащаб Велков открои все по-голямото внимание към опазването на околната среда, на щадящото природата и градската среда създаване на сгради и тяхното последващо управление и потребление.

„Отказът от хищния консуматорски подход като че ли започва да става модел за подражание и поведение“, отбеляза гостът.