Имотният пазар в Пловдив – нови и по-просторни жилища

Динамичен пазар и през 2020 година, отчетоха експерти на бизнес закуска на Imoti.net в града

16:05 | 7 ноември 2019
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Динамичен имотен пазар и ръст на сделките с жилища в Пловдив отчетоха експерти по време на бизнес закуската на Imoti.net, която се проведе на 7 ноември в града.

„Наблюдаваме 5-процентен ръст на сделките в Пловдив и региона спрямо същия период на миналата година“, отбеляза брокерът Стефан Моллов. Данните на агенциите за недвижими имоти показват, че средната цена на жилище в града под тепетата е 771 евро за кв. м, което е с 30% по-ниска спрямо средната цена на имот в София и с 12% по-ниска в сравнение с апартаментите във Варна. „Именно това е причина за големия интерес към жилищата в Пловдив“, смятат експертите.

Друг сериозен плюс за имотния пазар в града и региона е завишеното предлагане на имоти ново строителство с по-големи размери. Статистиката показва, че интерес към закупуване на жилище в Пловдив и региона имат както хора от цялата страна, така и българи, които живеят в чужбина.

Проучване на Пощенска банка сочи, че 55% от хората, които нямат собствен дом, планират да закупят такъв, като 48% смятат да финансират сделката с банков кредит.

„Търсят се по-големи жилища, основно тристайни над 90 кв. м. Факторите при избора на жилище са инфраструктурата, зелените площи и цената“, обясни Николай Лазаров, началник управление „Продажби и индивидуално банкиране“ в Пощенска банка.

Данните показва, че през първите 5 месеца средната сума на жилищния кредит в била 56 500 евро, което е с 5300 евро повече спрямо средната сума за същия период на 2018 година. Хората, които финансират покупката на жилище с банков кредит, са предимно висшисти, с доход между 900 и 2000 лева.

Експертите, включили се в бизнес закуската на Imoti.net в Пловдив, са категорични, че и през следващата година имотния пазар ще бъде динамичен.

Бизнес закуската е част от проекта „Годишни награди на Imoti.net”, който насърчава добрите практики в сектора и се осъществява с генералното партньорство на Пощенска банка и подкрепата на Теленор, Бокони и Realtor Assitant Pro.