ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Жилищното строителство в Северна София ще се засили, общината може да го ускори

Арх. Вержиния Николова, собственик и управител на „Конструктив България“, ИмоТиТе, 24.12.2023 г.

08:21 | 3 януари 2024
Обновен: 08:47 | 3 януари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Разходите за труд в жилищното строителство няма да намаляват, при строителните материали ще има леки движения нагоре-надолу, а цените на имотите тип „ново строителство“ в България като цяло ще се запазят без големи промени през 2024 г. Не очаквам спад, не очаквам и висок ръст. Рестрикциите в ипотечното кредитиране, от които се опасявахме, засега не се случват. Инфлацията се успокои, намалението на броя сделки повлия здравословно на цените и пазарът ще се успокои. Това прогнозира арх. Вержиния Николова, собственик и управител на строително-инвестиционната компания „Конструктив България“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

2023-а беше много динамична и непредсказуема година. За нас това беше добра година и направихме много успешни сделки, сподели Николова. Според нея инфлацията и оттам намалялата покупателна способност е основен фактор за 10-процентния спад на сделките с имоти в София за първите девет месеца на 2023 г. Но прогнозирам, че през 2024 г. ръстът на заплатите ще изпревари ръста на инфлацията, добави тя.

„На жилищния пазар има два типа клиенти: които купуват за собствено ползване и които купуват с инвестиционна цел. Купувачите с инвестиционна цел следят пазарите, влияят се от макроикономическите показатели и техните действия са предвидими. Но клиентите, които купуват за свое ползване, стават по-претенциозни и се замислят все повече за средата, в която живеят. А жилищният пазар все повече не може да отговори на техните нужди.“

Начинът на живот се промени много заради пандемията, съответно нуждите на клиентите стават по-различни. Те правят доста огледи и накрая купуват имот, който не отговаря изцяло на техните нужди, но е най-доброто съчетание между цена, локация и качество на строителните материали. Това ни накара през 2023 г. да променим начина, по който проектираме и изграждаме нашите сгради, обясни Николова.

„Време е да поставим човека на чертожната дъска, а не стени и колони. Той трябва да е в основата на даден проект. От доста време сме влезли в омагьосан кръг – инвеститорите продават това, което се търси, а клиентите купуват това, което се предлага. Има нужда от разчупване на този кръговрат. Има нужда от преразглеждане на функционалното зониране на жилищата.“

Ние сме свикнали с двустайни и тристайни апартаменти с едни и същи стаи, с идентично разположение на дневните и баните. Но има клиенти, които търсят различното – това, което ще ги отличи и ще им придаде индивидуалност, каза още Вержиния Николова. И допълни: „Функционално трябва да се промени и разположението на складовите пространства, гаражните клетки и паркоместата. А жилищата трябва да са в симбиоза с естествената природна среда.“

В този дух „Конструктив България“ проектира жилищен комплекс в района на с. Герман, който Николова определи като „черешката на тортата“ в портфолиото на компанията.

„Планира се строителството на „Синевир“ да започне през 2026 г. Теренът ни привлече на първо място с високата дървесна растителност, която ще запазим. Клиентите се впечатляват много и от подземните улици за автомобили. Това позволява да направим пешеходна цялата надземна територия на комплекса. Предвиждаме и смарт управление на къщите – така собствениците ще могат да управляват дома си от всяка точка на света.“

В „Синевир“ ще има апартаменти с дворчета и зеленчукови градини към всяка къща. „Не очаквах, че тези градини ще се харесат толкова много на нашите клиенти. Хората имат нужда от досег с природата непрекъснато – това влияе много добре на нашето психическо и физическо здраве“, обясни гостът.

В „Конструктив България“ очакват в следващите години да има активно строителство на жилищни сгради в северната част на София, защото „където се появи метро, голям булевард и сградите започват да изникват“. Сега се строи метролинията в кв. „Левски“ и там започват да се появяват нови сгради. Столична община може да регулира застрояването на тези райони, като организира транспортния достъп, урегулирането на имотите и строителството на пътните артерии. Тогава инвеститорите и потребителите сами ще отидат в тези зони, заяви Вержиния Николова.

„Сега има голямо натоварване в южните райони. Те са привлекателни най-вече заради транспортния достъп и инженерната инфраструктура. Столична община обаче може да насочи инвестиционната активност към незастроените райони, защото не е по силите на предприемачите да урегулират и да направят инженерната инфраструктура за имот в такава зона.“

В разговора се коментира и темата за високия процент празни жилища в София. Според Николова това явление се дължи в голяма степен на държавната политика или по-скоро липсата на такава. Икономиката извън София не е стимулирана и се наблюдава изселване към столицата и другите големи градове като Пловдив, Варна и Бургас, каза тя.

„За да отидат да работят в по-малък град, хората трябва да имат нужните условия за живот – не само работа, но и социална среда, добри училища. Тук основна роля има държавата, тя трябва да стимулира икономиката в провинцията“, добави Николова.

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!