ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Жилищен комплекс в Герман ще заложи на функционалност, генетика и екология

Арх. Вержиния Николова, управител на „Конструктив България“, ИмоТиТе, 5.03.2023 г.

21:20 | 5 март 2023
Обновен: 11:56 | 8 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Принципите на функционалност, генетика и екология ще са водещи в проектирането на нов жилищен комплекс в с. Герман в столичния район „Панчарево“. Комплексът ще бъде изграден на 30 дка терен при ниски показатели: 20-30% плътност на застрояване и коефициент на интензивност (кинт) под 1,0. Това съобщи арх. Вержиния Николова, управител на „Конструктив България“, в третия епизод на рубриката „Архитектите говорят“, част от предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

„Синевир“ ще включва 40 еднофамилни къщи, кооперации с 90 апартамента и обекти за обществено обслужване – детски център, учебни и спортни зали, офис площи, супермаркет, аптека, зооцентър с ветеринарна клиника. Услугите ще бъдат достъпни и за жителите на Герман. При строителството ще се залага основно на естествени материали, с по-малко бетон и метал. В комплекса ще има ВЕИ мощности и разделно събиране на отпадъци. Предвиден е бюджет за изграждане на улиците около комплекса, за почистване на коритото на близката рекичка и за реновиране на моста над нея.

„Много ни впечатли естествената гора на терена в Герман. Там има дървесни видове на 20-30 години, които искаме да запазим максимално. Това е основният принцип на генетиката, който прилагаме в нашите проекти.“

Генералният план на територията предвижда между сградите да има само пешеходни алеи, а достъпът с автомобили до жилищните сгради ще става чрез подземни улици, обясни събеседникът.

Функционалните решения на жилищните единици са съобразени изцяло с ритъма на живот на съвременния човек. Стаите ще бъдат достатъчно големи, за да изпълняват основните функции. Във всяко жилище ще има обособен работен кът. А денивелацията на терена позволява да се осигурят дворни пространства не само на къщите, но и на повечето апартаменти, каза арх. Вержиния Николова.

В комплекс „Синевир“ ще бъдат приложени и принципите на cohousing – създаване на общност от обитатели на частни домове, разположени около споделени пространства. Концепцията води началото си от 60-те години на XX век в Дания. Пригодихме тази програма към нашата реалност, защото българският начин на живот и народопсихология са по-различни, обясни гостът.

„Оригиналната cohousing програма дава възможност на определена група хора да събере финансови средства и да изгради своя жилищна структура. В нея има самостоятелни помещения, но и общи пространства за ползване (бел. ред. - например, обща кухня). Но българинът има по-индивидуален начин на живот, затова прилагаме програмата по следния начин: жилищните единици ще са напълно самостоятелни, но финансирането ще се осигурява чрез cohousing програма.”

Цената на жилищата ще бъде близка до себестойността им, като купувачът ще се явява един вид инвеститор в проекта, каза арх. Николова.

Комплексът ще бъде насочен основно към българи, живеещи в чужбина. Забелязваме, че все повече българи желаят да се върнат в родината си или да закупят жилище тук, което евентуално да им послужи в бъдеще, сподели събеседникът.

Повишението на лихвите по жилищни кредити няма да намали търсенето на качествени обекти на имотния пазар в България. Имам притеснения за некачествени обекти с нефункционални решения, които продължават да се строят, добави арх. Вержиния Николова.

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!