ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Виртуалните асистенти навлизат бързо в света на имотите

Маргрет Андреева, вицепрезидент на Съвета на младите професионалисти на Международната федерация за недвижими имоти FIABCI, ИмоТиТе, 26.02.2023 г.

21:15 | 26 февруари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Изкуственият интелект, вируталната реалност и анализът на данни завладяват имотния пазар във всички аспекти – инвестиции, маркетинг, продажби и финансиране. Това заяви Маргрет Андреева, вицепрезидент на Съвета на младите професионалисти на Международната федерация за недвижими имоти FIABCI, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Андреева разказа за участието си в London PropTech Show – форумът, посветен на новите технологии в недвижимите имоти, който се проведе на 15-16 февруари т.г. (бел. ред. - PropTech е термин, който идва от думите property technology).

Голям интерес в британската столица е предизвикал виртуален асистент за недвижими имоти.

„Gabbi.ai е мултифункционален – отговаря на съобщения, мейли и обаждания по всяко време на денонощието, седем дни в седмицата. Свързан е с всички достъпни имоти за продажба на съответната агенция, може да препоръча най-подходящото жилище и да резервира час за оглед с професионалист. Това позволява на виртуалния асистент да превърне един lead (потенциален клиент) в реален клиент.“

В днешно време нуждата от използване на изкуствен интелект нараства, тъй като информацията става все по-голяма, а в същото време трябва да я обработваме по-бързо и с по-ниски разходи, каза събеседникът.

Много стартъпи работят и в сферата на IoT (Internet of Things) и предлагат различни смарт решения за сгради. Те събират данни за консумацията на електроенергия и вода в бизнес сградата, за използваното осветление, за качеството на въздуха. По този начин могат да се оптимизират разходите, с което достигаме до важната тема за устойчивостта, обясни Маргрет Андреева.

„Pacaso е друга платформа, която направи впечатление в Лондон. Тя предлага цялостно решение за покупка на втори дом. На първо място - достъп до имоти в над 40 дестинации (основно в САЩ), които могат да бъдат разгледани виртуално. На кандидатите се предлага опция за съсобственост (бел. ред. - при co-ownership няколко души стават собственици на един имот като си поделят времето за ползване през годината). Pacaso предлага финансиране на купувачите, осигурява и пропърти мениджмънт и така затварят кръга от услуги.“

Изкуственият интелект със сигурност представлява някакъв вид заплаха за човека, но трябва да се фокусираме върху положителни страни. В крайна сметка технологиите позволяват всеки бизнес да бъде обслужван много по-добре, нуждите на клиентите и търсенето на имоти да се разбират по-добре, и така да се предоставят по-добри продукти и услуги, каза Маргрет Андреева.

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!