Крайнодесните ксенофобски организации в Гърция са във възход

Гръцкият лидер Кириакос Мицотакис е обвинен, че игнорира крайнодесните групи с надеждата да задържи десните си избиратели

17:17 | 18 октомври 2021
Обновен: 21:03 | 18 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов
Depositphotos
Depositphotos

През октомври 2020 г. лидерите на гръцката неонацистка партия “Златна зора” бяха осъдени на дълги присъди, което помогна за потушаването на дългогодишния възход на радикален, насилствен ултранационализъм.

Година по-късно бруталността и екстремистките възгледи се появиха отново. В Солун, облечени в черно младежи са организирали няколко нападения през последните седмици срещу студенти и активисти. Тези атаки пратиха двама души в болницата и десетки блокирани в класните стаи, докато ултрасите са вилнели. Видеозаписи показват няколко от нападателите да правят нацистки поздрав, се казва в статия на Politico.

В Атина членовете на антифашистка група бяха нападнати по-рано този месец с железни прътове и ножове, в резултат на което поне трима души бяха ранени. Един заподозрян е арестуван, след като е идентифициран по татуираната свастика.

На фона тези събития в цялата страна ултранационалистични и религиозни групи се присъединиха към протестите на антиваксърите. Протестиращите групи стават все по-големи, което често води до сблъсъци с полицията.

Улично насилие, открита подкрепа към нацистите, това е ускоряваща се тенденция, която притеснява властите и напомня едно старо предупреждение. То гласи, че макар потока от радикални, крайно десни възгледи в Гърция да е за кратко замрял, той никога не е преставал да съществува.

Лидерите на “Златната зора” все още събират публика от затвора, докато новите крайнодесни партии набират сила. Наблюдатели казват, че смекчени вариации на тези екстремистки възгледи проникват в по-масовия дискурс. Те се позовават скорошно отворено писмо от юридически, академични и военни фигури, оплакващи ерозията на националната идентичност на Гърция и обвиняващи, отчасти, фокуса върху правата на ЛГБТИ обществото.

Междувременно център-десният премиер на Гърция Кириакос Мицотакис е обвинен, че игнорира завръщането на крайнодесните организации с надеждата да задържи десните избиратели.

„В Гърция и особено в Централна Македония има свръхконсервативна десница, която идеологически се подкрепя и подхранва от църквата и е ангажирана с големите проблеми на политическата сцена“, казва Никос Маранцидис, професор по политически науки в университета на Македония в Солун в Северна Гърция. Маранцидис нарече тези сили "спирачката на всяка реформа към съвременна европейска либерална демокрация, която е в съответствие с ценностите на просвещението”.

Константинос Цицеликис, професор, специалист по правата на човека и международни организации в Македонския университет в Солун, казва пред Deutsche Welle, че след забраната на „Златна зора“ и затварянето на нейните лидери в затвора миналата година, крайната десница действително набира сила в Гърция. Това дори предполага, че осъждането на партийния лидер и основател Николаос Г. Михалолиакос и други негови съратници е проправило пътя на по-екстремни групи като “Светия корпус” и “Пропатрия”.

„Крайната десница несъмнено претърпя тежък удар с осъждането на лидерите на„ Златна зора”, но това беше свързано с факта, че преди това беше легализирана в обществения живот“, каза той и обясни, че сега, когато вече няма неонацисти в парламента, по-малки групи, войнствено настроени против демократичния плурализъм, са се радикализирали още повече. “След тези промени “Златна зора” ще се бори за оцеляване, докато много други формации ще претендират за доминация публичното пространство и дори може да се стремят да създадат нова политическа партия.”

Цицеликис потвърждава, че управляващата консервативна партия “Нова демокрация” се опитва да постигне труден баланс. От една страна, той не иска да изплаши умерените дясноцентристки и дори левоцентристки поддръжници на правителството на премиера Кириакос Мицотакис. От друга страна, тя се опитва и да примами крайнодесните избиратели.

В последната рокада в кабинета на Мицотакис през септември премиерът назначи за здравен министър Танос Плеврис, третият министър с крайно десни възгледи в настоящата администрация. Той се присъединява към министъра на вътрешните работи Макис Воридис и министъра на развитието Адонис Георгиадис. И тримата започват политическата си кариера с крайнодясното националистическо “Народно православно събрание” (LAOS) и продължават да действат като връзка с крайнодесни движения, заедно с министъра на миграцията Нотис Митарачи, десен лидер от твърди виждания.

В гръцкия парламент “Гръцко спасение” замени “Златна зора” като най-голямата крайнодясна партия, пробутвайки жестоки антиимигрантски законопроекти и използвайки националистическа реторика.

В по-широк смисъл в гръцкото общество, еклектична група от полу-публични фигури, събрани заедно, за да изразят страданието си от състоянието на гръцката семейна структура и раждаемостта, неотдавнашното въвеждане на сексуалното образование в училищата и натиска за правата на ЛГБТИ обществото. Отвореното писмо, публикувано през септември, съдържа подписите на 160 души от академичните, съдебните и военните среди.

Много анализатори смятат декларацията за стъпка към създаването на нова крайнодясна политическа партия.

„Това е съюз на крайни ултранационалисти и ултраконсерватори“, казва Джордж Пагулатос, ръководител на гръцката фондация за европейска и външна политика (Eliamep) в Атина.

Групата, добави той, се възхищава на лидери като унгарския Виктор Орбан, който популяризира “християнската” идентичност на Унгария и се скара с европейските лидери заради твърдения за демократично отстъпление и мерки, които е приел, насочени към мигрантите и правата на хората с различна сексуална ориентация. Тези крайно десни “имат ясен враг: Либерална Европа”.

Досега обаче групата e разцепена, каза Пагулатос, с “много личности, които се виждат като малки фюрери, около които останалите могат да се обединят”.