Тихоокеанското партньорство трябва да реши дали да приеме Тайван или Китай

20 години след присъединяването на Тайван в СТО, Пекин все още разглежда Тайпе като китайска собственост

13:25 | 23 септември 2021
Обновен: 13:26 | 23 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Тихоокеанското партньорство трябва да реши дали да приеме Тайван или Китай

Искането на Тайван да се присъедини към най-голямата търговска сделка в Азиатско-Тихоокеанския регион, което бе изпратено само няколко дни след като Китай подаде своя молба, поставя страните членки пред труден избор - да приемат само едната държава, и двете или нито една от тях?

И Пекин, и Тайпе поискаха да се присъединят към Транстихоокеанското партньорство през изминалата седмица, а това може да доведе до дълъг и политизиран процес на кандидатстване. Членовете са разделени на демокрации като Япония, Австралия и Канада, настояващи за присъединяването на Тайван, и страните от Югоизточна Азия, които искат да останат в добри отношения с Китай, което ги прави уязвими от натиск идващ от Пекин, който от своя страна иска да осуети шансовете за влизане на Тайпе.

Управляващите в Тайван са наясно с предизвикателството, пред което са изправени.

„Китай винаги възпрепятства дейността на Тайван на международната сцена. Това е нещо, за което всички знаят “, заяви главният търговски преговарящ на Тайван Джон Денг на брифинг в четвъртък. "Така че, ако Китай успее да се присъедини първи, е ясно, че кандидатурата на Тайван вероятно ще бъде саботирана."

Първоначалната цел на търговското споразумение за 13,5 трилиона долара беше създаването на алианс, ръководен от Запада, за да компенсира икономическата мощ на Китай в Тихоокеанския регион. Въпреки че първоначално той беше ръководен от САЩ, Япония пое ключовата роля при възраждането на идеята, след като бившият президент Доналд Тръмп оттегли САЩ през 2017 г.

Страните членки на споразумението представляват над 24% от международния износ на Тайван, според изявление на кабинета в Тайпе.

За Тайван ще бъде предизвикателство да постигне необходимия консенсус между всички 11 държави, за да бъде приета кандидатурата му, според Дрю Томпсън, бивш служител в министерство на отбраната на САЩ, който сега е хоноруван старши научен сътрудник към Националния университет на Сингапур по публична политика.

„Те ще трябва да разработят интелигентна стратегия, която да отразява както собствената им вътрешна политика, така и интересите на ключови членове на Тихоокеанското споразумение“, каза Дрю в имейл в четвъртък. „Тайван ще трябва да ухажва много държави, но може да има най-голям смисъл да започне с един голям играч, като Япония. Те ще трябва работят двустранно, за да постигнат явната подкрепа на Токио и чрез нея да убедят другите членове да приемат Тайпе.“

Президентът на Тайван Цай Инг-уен призова Япония да подкрепи усилията на правителството й да се присъедини към сделката в туит в японски четвъртък, като добави, че нейното правителство се готви кандидатурата си през последните пет години и е готово да приеме всички правила.

Япония приветства офертата на Тайван и ще отговори „въз основа на стратегическа гледна точка и с разбиране от обществеността“, заяви външният министър Мотеги Тошимицу в четвъртък в Ню Йорк, според доклад на Kyodo News. Това контрастира с неговите изявления относно кандидатурата на Китай миналата седмица, когато той каза, че Япония ще трябва да разгледа внимателно дали Китай е „готов да достигне високото ниво на споразумението“.

Присъединяването към Тихоокеанското партньорство ще се разглежда като голям политически успех за тайванския премиер, чието правителство разглежда Тайван като фактическа суверенна нация, която търси по-широко международно признание. Въпреки това Китай разглежда острова като част от своята територия и решително се противопоставя на всякакви действия, които предполагат автономност за Тайван, като например присъединяване към международни организации.

Тайван и Китай вече съжителстват мирно като членове на една и съща търговска организация, тъй като са част от Световната търговска организация, въпреки че Тайван е член като „Отделна митническа територия на Тайван, Пенгу, Кинмен и Мацу“. В стремежа си да премахне възможно най-много политически бариери, тайванското правителство използва същото наименование в заявлението си, за да се присъедини към партньорството.

Китайското бюро по въпросите на Тайван изрази позицията си относно евентуална молба на Тайпе по-рано този месец, като казва в изявление от 8 септември, че Тайван трябва да се придържа към „принципа на единен Китай“ и всички други страни трябва да избягват намеците, че Тайван е суверенна държава, когато става дума за отношенията им с Тайпе.

Това вероятно означава, че Китай трябва да се присъедини преди Тайван, а официалното наименование на Тайван не може да бъде „Република Китай“, според Хенри Гао, доцент по право в Сингапурския университет по мениджмънт, който е писал много за китайското право и Световната търговска организация.

В отговор на въпроси относно кандидатурата на Тайван, външното министерство на Нова Зеландия нарече острова „китайско Тайпе“, друг псевдоним, използван за избягване на дипломатически проблеми.

Джереми Хуай-Че Чиан, бивш изследовател от фондация “Taiwan-Asia Exchange, фокусирана върху отношенията в Югоизточна Азия смята, че страните в региона няма да предпочетат Тайван пред Китай, поради икономическата тежест на Пекин и миналите резултати от наказателни техни мерки.