Смъртните случаи от Covid в САЩ скоро ще надминат тези от Испанския грип през 1918 г.

Фаталният край в САЩ от Covid е на ръба да надмине смъртността при една от най-страшните епидемии в историята

11:00 | 21 септември 2021
Автор: Михаил Митев
Смъртните случаи от Covid в САЩ скоро ще надминат тези от Испанския грип през 1918 г.

Броят на жертвите от Covid-19 в САЩ е на път да надхвърли смъртността от пандемията от 1918 г

Пандемията от COVID-19 в САЩ надмине рекорда по брой смъртни случаи по време на грипната епидемия от 1918 г., което, според много експерти, може да бъде избегнато след пристигането на ваксините. 

От началото на пандемията до сега в САЩ са регистрирани 673 768 смъртни случая, докато се смята, че 675 000 са починали век по-рано при испанския грип, според университета Джонс Хопкинс. През последната седмица броят на жертвите се е увеличавал средно с 1 970 души на ден.

Броят на случаите с фатален край се увеличава въпреки широката наличност на ваксини срещу Covid-19, разработени в рекордно кратък срок, демонстрирайки изключителните постижения на медицината само за един век.

"Това, че толкова много хора са починали, въпреки помощта на съвременната медицина, е възмутително", казва Ерик Топола, директор на Института за медицински изследвания "Scripps“, който отбеляза, че през 1918 година не е имало нито на апарати за изкуствена белодробна вентилация, нито ваксини. "Числото, на което сме, е много по-лошо от това, което трябва да бъде САЩ".

Този ключов фактор идва, тъй като бързо разпространяващият се Делта вариант подтикна САЩ към нова опасна фаза, разбивайки надеждите, че пандемията е преминала.

Разбира се, сравнението с пандемията от 1918 г. е изключително неточно. Като начало САЩ имат около три пъти повече жители, отколкото преди сто години, което означава, че очакваната смъртност е около една трета по-висока.

Различни Цели

Пандемията от 1918 г. също така засяга много млади хора, докато ковид пандемията досега основно е убивала хора над 65 години, и двете пандемии са се развили в напълно различни темпове, по думите на Джон Бари, автор на книгата "Големият грип: историята на най-смъртоносна пандемия в историята". Той казва, че пандемията от 1918 г. е причинила най-много щети в рамките на 14 до 15 седмици през втората половина на същата година.

"Било е много по-интензивно, много по-страшно", казва Бари за предишната пандемия. Но той допълва, че стресът от ковид по-дълготраен, "а икономическите щети са неизмеримо по-мащабни".

Оттук става по-сериозно

Има и други причини, поради които цифрите може да не отразяват значителни разлики между двете събития. Оценката от 675 000 души за периода 1918-19 г. се базира на екстраполирани данни. Докато статистиката от ковид, която също е несъвършена по свой начин, но вероятно е по-добра.

По време на екстремни събития, като например пандемията, експертите използват така наречените изследвания за високата смъртност. Начинът за изчисляване на смъртните случаи е като се сравнява броя на смъртните случаи в рамките на „екстремния“ период с този на обичайна смъртност без форсмажорни обстоятелства.

Изследването на сегашните екстремни времена, проведено от Центровете на САЩ за контрол и превенция на заболяванията показва, че по време на пандемията от COVID-19 са регистрирани 830 443 смъртни случая, което означава, че официалните цифри могат да бъдат и леко занижени.

Неуточнените повишени смъртни случаи могат да отразяват и цената на прекъсванията в медицинските грижи и други косвени странични ефекти от пандемията.

Ваксините бяха пуснати за първи път в САЩ през декември и са широко достъпни от месеци. Оттогава по-голямата част от смъртните случаи се дължат на неваксинираните.

"Има толкова много дезинформация, че е невъзможно някои хора да бъдат убедени за ползите от ваксините“, казва Берта Идалго, епидемиолог от Университета в Алабама. - Това са смъртни случаи, които могат да бъдат предотвратени.

Проучване на Центъра за превенция и контрол на заболяванията този месец показа, че хората, които не са били напълно ваксинирани тази пролет и лято, повече от 10 пъти по-често попадат в болница и в 11 пъти по-често умират от Covid-19, от тези, които са напълно ваксинирани. Въпреки че разпространението на делта варианта доведе и до повече случаи сред ваксинираните, отколкото мнозина очакваха, ваксината все още предпазва от тежки боледуване.

Топол, директорът на Scripps, заяви, че САЩ са се провалили и по други начини. Използването на маски е намаляло значително и повечето хора все още използват текстилни маски, които се оказват много по-малко ефективни от хирургическите маски и маски N95.

Той каза, че е необходимо да се осигури широко разпространение на медицински маски и бързи тестове за ковид в дома, които могат да помогнат за откриването на инфекциите в ранен етап.

"Ваксините са важна част от стратегията, но ние се провалихме и в други мерки", казва Топол. "Ние водим тази война с две ръце зад гърба си."