Разгръщайки реформите, Си се връща към социалистическите корени на Китай

Докъде ще стигне атаката срещу „безразборното разширяване на капитала“ се очерта като определящ въпрос за инвеститорите

15:29 | 12 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато Си Дзинпин пое командването на Комунистическата партия в края на 2012 г. и провъзгласи „само социализмът може да спаси Китай“, това до голяма степен беше игнорирано като повърхностно споменаване на остарял лозунг, който не трябва да се приема буквално в съвременната, пазарна икономика.

Но мащабните нови политически ходове - от репресиите срещу интернет компаниите, образованието с нестопанска цел, онлайн игрите и пазара на имоти до идеята за „общ просперитет“, показват сериозността на Си за завръщането на Китай към социалистическите корени.

След като премахна ограниченията на мандатите през 2018 г., най-могъщият лидер на Китай след Мао Дзедун прокарва това, което някои наблюдатели описват като мини „революция“, ограничавайки ексцесиите на капитализма и премахвайки негативните културни влияния на Запада.

Усилията, засягащи всичко от училищните програми - включително новия учебен предмет „Мисълта на Си Дзинпин за социализма с китайски характеристики“ - до по-строги регулации на имотния сектор и атаките срещу това, което правителството вижда като нездраво забавление, разтърсиха инвеститорите и накараха длъжностни лица и държавни медии да се опитат да успокоят пазарите.

В сряда например официалният People’s Daily се опита да увери частния сектор, че подкрепата за него „не се е променила“: последните регулаторни действия са имали за цел „да коригират пазарния ред“, да насърчат лоялната конкуренция, да защитят правата на потребителите и „да усъвършенстват социалистическата система на пазарна икономика".

Намерението, казват наблюдатели, е ясно.

„Си иска да разгледа един много съвременен въпрос, начинът, по който неолибералните реформи направиха Китай много по-неравен и да върне чувството за мисия, оформило ранния маоистки Китай“, каза Рана Митер, професор по китайска история и политика в Оксфорд, пред "Ройтерс".

Това неравенство, както и огромното богатство и власт, натрупани от някои индустрии, заплашват да подкопаят социалната стабилност и в крайна сметка легитимността на партията, ако не бъдат контролирани, казват някои анализатори.

Времето на реформите отразява увереността, че Китай може да реши проблемите си чрез собствена хибридна система, вместо да следва модела на Запада, чиито недостатъци - от управлението на COVID -19 до хаоса на изборите в САЩ и оттеглянето от Афганистан - са изобразявани многократно в Китай като доказателство за системен разпад.

„Моделът на държавния контрол изглежда служи добре на Китай в борбата с COVID“, казва Чен Даоин, политически коментатор, базиран в Чили, а преди това е бил доцент в Шанхайския университет по политически науки и право.

Си е уверен, че ще постигне баланс между правителството и пазарите, както и между властта и капитала, каза Чен.

"Опасността е, когато държавата не може да устои да протегне видимата си ръка ... това създава непредсказуемост и политически риск за капитала", каза Чен.

Борсата в Хонконг, където се търгуват много китайски технологични компании, е загубила над 600 милиарда долара от юли насам, като инвеститорите бяха изненадани от новите разпоредби и започнаха да изследват стари речи на Си за улики за това какво може да предстои.

Активисткият популизъм на Си също демонстрира увереност, че може да си позволи да отчуждава елитите, които попадат от грешната страна на политиката му, докато затвърждава позицията си за трети петгодишен мандат - не че има видима конкуренция.

Плановете му обаче надхвърлят това, казват анализатори.

„Си е амбициозен лидер с грандиозна визия, който наистина иска да влезе в историята като човекът, който спаси партията и направи Китай силен“, каза Ян Чаохуй, преподавател по политика в Пекинския университет.

Контрол и реформи

При Мао най-ранните версии на партийната доктрина се стремяха да освободят хората от експлоатацията на капитала, да унищожат частната собственост и да победят американския империализъм.

Дън Сяопин, наследникът на Мао, направи прагматичен обрат, позволявайки на пазарните сили да стимулират производството и да отприщи четири десетилетия на главоломен растеж, който подхранваше масовото натрупване на богатство - но и дълбокото неравенство.

Реформите от това лято са подпомогнати от укрепването на контрола на Си от встъпването му в длъжност: той разгърна масирана антикорупционна кампания, премахна пространството за обществено несъгласие и потвърди отново властта на Комунистическата партия - със себе си в центъра - във всички аспекти на обществото.

С тази си власт Си се справя с поредица от обществени неволи - от ниската раждаемост и нездравословната мания за образователни постижения до високите нива на стрес сред младите работещи заради офис културата на постоянна работа. Новите правила ограничават младежите, прекарващи твърде много време в онлайн игри и харчещи твърде много пари за популяризиране на своите идоли.

„Си се е заел да се справи с проблемите на обикновените хора, като корумпираните служители и пропастта между богатите и бедните“, каза Чен.

Докато мнозина в Китай изразяват скептицизъм, че Пекин може да накара хората да имат повече бебета или да направи жилищата в големите градове по-достъпни, някои от тези стъпки изглеждат популярни: много родители приветстват облекчаването на образователната тежест и лимита от три часа седмично за онлайн игри.

"Защитата на обикновените хора му дава морална подкрепа да затвърди авторитета си в партията и затруднява политическите му противници да го атакуват. В края на краищата кой може да бъде против социалното равенство?" 

Въпрос за 1.5 трилиона долара

Ако не друго, президентът Си е известен със стремежа си към ред. Така че докъде ще стигне атаката на китайския президент срещу „безразборното разширяване на капитала“ се очерта като определящ въпрос за инвеститорите.

Откакто се появи за пръв път в документ на Политбюро през декември, фразата беше използвана от правителствени агенции и изследователи, за да обясни действията срещу технологичните магнати, известни личности и частни училища, които доведоха до 1,5 трилиона долара загуби на пазарите миналия месец. Лозунгът заедно с идеята за „общ просперитет“ подхранва опасенията, че Китай се отклонява от свободните пазари и се връща към по-идеологически централизирано планиране.

Точните думи „безразборно разширяване на капитала“ се появяват само пет пъти в документи, пряко свързани със Си, според преглед на Bloomberg News на девет години от речите и срещите на лидера. Всички споменавания са през последните 10 месеца.

Фразата се е появявала най-малко 38 пъти във вестника People’s Daily, основният говорител на комунистическата партия, през същия период. Докато повечето от тези статии се позовават на свързаните със Си документи, няколко са използвали фразата по-широко по отношение на китайските капиталови пазари. Това включва някои препратки към националния регулатор на ценни книжа, който посочва борбата с „безразборното разширяване на капитала" сред своите политически цели.

Появата на фразата само седмици след като регулаторите зашеметиха инвеститорите, като спряха първоначалното публично предлагане на Ant Group Co. миналата година, предполага, че поне първоначално идеята е била ограничена до технологичните гиганти и техните собственици милиардери. 

„След първоначалния шок за пазарите, сега има повече яснота за това къде се насочват регулациите“, каза Дан Уанг, главен икономист в Hang Seng Bank China. „През следващите години ще има преструктуриране на цифровата икономика и всичко, което не е в съответствие с националната стратегия, ще премине на заден план.“


Последното използване на термина от Си - на заседание на комитета за реформи на 30 август - заяви „първоначални резултати“ в усилията за въвеждане на ред в такъв капитал. Изявлението беше прочетено от някои, включително анализатори на Morgan Stanley, че най-лошото може да е отминало след поредицата от регулаторни удари срещу Tencent Holdings Ltd. и Didi Global Inc.

Изискват се значителни инвестиции за пробиви в „ключови технологии“ и „интернет гигантите с огромни количества данни и усъвършенствани алгоритми трябва да поемат по-голяма отговорност“, казва Танг Жианвей, главен изследовател в Центъра за финансови изследвания на Bank of Communications, в статия то темата, която бе препубликувана от висшия китайски правителствен орган.

Уанг от Hang Seng Bank предлага да се преразгледат китайските пет- и петнадесет-годишни планове за развитие, за да се определи къде се насърчава разширяването на капитала. 

„Парите, които се вливат в сектори като напреднало производство, нова енергетика, нови материали, изобщо не се считат за "безразборни“, каза тя.

Въпреки че са необходими повече доказателства, за да се определи накъде се насочват нещата, всяко отклонение от пазарните сили от партия, която някога е провеждала разрушителна и хаотична кампания под ръководството на Мао Дзедун, за да изчисти „класовите врагове“ и „капиталистическите търтеи“, ще се следи отблизо. 

Дали тази кампания срещу „безразборния капитал“ приключва е друг въпрос. Тласъкът идва на фона на по-широкото наблягане на Си на марксистко-ленинските корени на партията, докато той се подготвя за партийния конгрес следващата година, който ще определи дали той ще остане лидер за безпрецедентен трети мандат.