Опиум и долари: незаконната търговия с наркотици бе благодат за талибаните

Талибаните вероятно са спечелили повече от 400 милиона долара между 2018 и 2019 г. от търговията с наркотици

12:55 | 16 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съединените щати похарчиха повече от 8 милиарда долара за 15 години в усилията си да лишат талибаните от печалбите им от афганистанската търговия с опиум и хероин - от изкореняване на макови насаждения до въздушни удари и нападения в предполагаеми лаборатории.

Тази стратегия се провали.

Докато САЩ приключват най-дългата си война, Афганистан остава най-големият доставчик на незаконни опиати в света и изглежда сигурно ще остане такъв, след като талибаните се завръщат на власт, според настоящи и бивши служители и експерти на САЩ и ООН.

Унищоженията по време на войната, милиони изгонени от домовете им, съкращаване на чуждестранната помощ и загубата на приходи от напусналите чуждестранни войски, ръководени от САЩ, само ще подхранват икономическата и хуманитарна криза, която вероятно ще остави много бедни афганистанци зависими от търговията с наркотици за тяхното оцеляване. Тази зависимост заплашва да доведе до по-голяма нестабилност, тъй като талибаните, други въоръжени групи, етнически военачалници и корумпирани държавни служители се борят за печалбите и управлението на търговията с наркотици.

taliban fighters

Някои представители на ООН и САЩ се притесняват, че изпадането на Афганистан в хаос създава условия за още по-голямо производство на незаконни опиати, което е потенциална полза за талибаните.

„Талибаните разчитаха на афганистанската търговия с опиум като на един от основните си източници на доходи“, каза пред „Ройтерс“ Сезар Гудес, ръководител на кабулския офис на Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC). "Повече производство води до наркотици с по-евтина и по-привлекателна цена и следователно по-широка достъпност."

С влизането на бунтовниците в Кабул в неделя, "това са най-добрите моменти, в които тези групи ще се позиционират", за да разширят бизнеса си, каза Гудес.

Талибаните забраниха отглеждането на мак през 2000 г., когато търсеха международна легитимност, но се сблъскаха с обществена реакция и по-късно напълно промениха позицията си, според експерти.

Въпреки опасностите от афганистанския бизнес с наркотици, САЩ и други нации рядко споменаваха публично необходимостта от справяне с търговията - която според UNODC възлиза на повече от 80% от световните доставки на опиум и хероин.

"Стояхме отстрани и за съжаление позволихме на талибаните да се превърнат в може би най-голямата финансирана терористична организация в света", каза американски служител, запознат с търговията с наркотици в Афганистан. „САЩ и международните партньори продължават да се изтеглят и са не се занимават с отглеждането на мак“, заяви служителят при условие за анонимност. "Ако се загледате, ще откриете, че насажденията се увеличават експоненциално."

Помолен за коментар, служител на Държавния департамент заяви, че Съединените щати ще продължат да подкрепят афганистанския народ, "включително нашите продължаващи усилия за борба с наркотиците", но отказа да каже как ще продължи помощта.

Отглеждането на мак процъфтява

Афганистанските фермери преценяват безброй фактори, за да решат колко мак да засадят. Те варират от годишните валежи и цената на пшеницата, основната алтернативна култура за мака, до световните цени на опиум и хероин.

И все пак дори по време на засушавания и недостиг на пшеница, когато цените на пшеницата се покачват, афганистанските фермери са отглеждали мак и са извличали опиумни смоли, които се рафинират в морфин и хероин. През последните години много от тях са инсталирали китайски слънчеви панели за захранване на дълбоководни кладенци.

Три от последните четири години са видели някои от най-високите нива на производство на опиум в Афганистан, според UNODC. Дори когато бушуваше пандемията от COVID-19, отглеждането на мак се е повишило с 37% миналата година, съобщи агенцията през през май.

"Наркотиците са най-голямата индустрия в страната, с изключение на войната", каза Барнет Рубин, бивш съветник на Държавния департамент по Афганистан.

Прогнозният рекорд за производство на опиум е през 2017 г. и възлиза на 9 900 тона на стойност около 1,4 милиарда долара продажби от фермери или приблизително 7% от БВП на Афганистан, съобщава UNODC.

Когато се вземе предвид стойността на наркотиците за износ и местното потребление, заедно с вносни прекурсори, UNODC оценява общата незаконна икономика на опиати в страната през тази година на 6,6 милиарда долара.

Талибаните и държавните служители отдавна участват в търговията с наркотици, казват експерти, въпреки че някои оспорват степента на ролята и печалбите на бунтовниците.

Организацията на обединените нации и Вашингтон твърдят, че талибаните участват във всички аспекти - от засаждането на мак, добива на опиум, трафика, до взимането на "данъци" от култиваторите и нарколабораториите и начисляването на такси на контрабандистите за пратки, отправени за Африка, Европа, Канада, Русия, Близкия изток и други части на Азия.

opium production

Някои от тези пратки се превърлят през силно патрулираната граница на трафиканти в Иран с елементарни катапулти, съобщи Дейвид Мансфийлд, водещ изследовател на незаконната търговия с наркотици в Афганистан.

Представители на ООН съобщиха, че талибаните вероятно са спечелили повече от 400 милиона долара между 2018 и 2019 г. от търговията с наркотици.

В доклад на генералния инспекторат на САЩ за Афганистан (SIGAR) от май 2021 г. се цитира американски служител, според който те извличат до 60% от годишните си приходи от наркотици.

Някои експерти оспорват тези данни.

Мансфийлд казва, че неговите полеви проучвания показват, че талибаните могат да спечелят от незаконни опиати най-много около 40 милиона долара годишно, предимно от такси за производство на опиум, лаборатории за хероин и доставки на наркотици. Според него бунтовниците печелят повече пари от таксите, които събират от търговците по блокадите на пътищата.

Вашингтон е похарчил приблизително 8,6 милиарда долара между 2002 и 2017 г., за да ограничи търговията с наркотици в Афганистан и да прекъсне приходите на талибаните, според доклад на SIGAR за 2018 г.

Освен изкореняването на мака, САЩ и съюзниците провеждаха програми за алтернативни земеделски култури, въздушни удари по предполагаеми лаборатории за хероин и други мерки.

Тези усилия „всъщност нямаха голям успех“, каза за „Ройтерс“ пенсионираният генерал от американската армия Джоузеф Вотел, който командваше Централното командване на САЩ от 2016-2019 г.

Вместо това, казаха експерти, мерките предизвикаха гняв срещу правителството в Кабул и неговите чуждестранни поддръжници - и съчувствие към талибаните - сред фермерите и работниците, които зависят от производството на опиум, за да изхранват семействата си.

kabul

Талибаните научиха този урок след забраната си за отглеждане на мак през 2000 г., каза изследователят от института „Брукингс“ Ванда Фелбаб-Браун.

Въпреки рязкото спадане на производството, забраната предизвика „огромна политическа буря срещу талибаните и това беше една от причините те толкова драматично да загубят поддръжниците си след инвазията на САЩ“, каза тя.

Ето защо, казаха експерти, е малко вероятно талибаните да забранят отглеждането на мак, след като завземат властта. "Бъдещото правителство", каза Мансфийлд, "ще трябва да стъпва внимателно, за да избегне отчуждаването на селския избирателен район и да предизвика съпротива и насилствен бунт."

Финансова тактика

Не бе случайно, че талибаните се насочиха първоначално към граничните пунктове преди да атакуват големите градски центрове. Но ясно се вижда защо от първата провинциална столица, която превзеха на 6 август.

Макар и географски и политически маргинален, Заранж през 90-те години на миналия век беше място от дивия запад, което се разрастваше като център за незаконна търговия, като се основаваше на дългогодишни трансгранични връзки между племената Балух, специализирани в контрабанда на гориво, наркотици и хора.

Подобни дейности продължават и днес: опиумът и хероинът, получени от маковите полета на провинциите Фарах и Хелманд, се пренасят контрабандно през границата, наред с процъфтяващия бизнес в трафика на хора. И все пак Заранж също се е превърнал в град за законна търговия, включително с горива, строителни материали, потребителски стоки и храни.

Разположен на ключов коридор, свързващ Кабул с иранското пристанище Чабахар, тази комбинация от законна и незаконна търговия отключи вътрешни инвестиции и привлече в граса нарастващо население от околните райони, което и е важен източник на данъци.

В цялата страна вносните мита представляват около половината от вътрешните приходи на афганистанското правителство. Само Ислям Кала генерира повече от 20 милиона щатски долара на месец. Така че овладяването на тези ключови пунктове запълни касата на талибаните, като същевременно отказа на правителството важен източник на приходи, в момент, когато външното финансиране от международни донори намаля.

Малко вероятно е скоро да има трансформация на икономиката на незаконните наркотици в Афганистан. И талибаните, и правителството правеха изявления за справяне с незаконните наркотици, но основните двигатели остават твърде силни.

Опиумът е твърде дълбоко заложен в стратегиите за натрупване на капитал и оцеляване на талибаните, държавата, милициите, и по -широкото население.