SPACs: изглежда дойде време за изтрезняване

Гари Генслър, новият ръководител на SEC, не крие, че желае да обуздае SPAC манията

08:56 | 30 юли 2021
Обновен: 08:58 | 30 юли 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Имаше усещане за осъзнаване на реалността, когато финансистите зад един от големите бумове на пазарите през последните години се събраха през юни за годишната инвеститорска конференция на благотворителната фондация Robin Hood, пише Ортенка Елиаж за Financial Times. 

Robin Hood избра за свой главен гост рапърът Джей Зи, който има песен, която може да се преведе като „Не мога да спра тласъка”. Но някои на конферентния панел за така наречените SPACs (компании за придобиване със специално предназначение) изглеждаха готови да признаят, че играта се е променила.

Вече повече от година SPACs са във възход. Компаниите с празен чек набраха около 180 млрд. долара през годината до юли, според данните на Refinitiv, като се превърнаха в движеща сила в два ключови сегмента на пазара - първоначални публични предлагания и сливания и придобивания.

Но сега регулаторите се намесват на пазара, което води до рязък спад в активността и една значителна жертва при сделките неотдавна. Средствата, набрани от листнатите в САЩ SPACs, намаляха до едва 3 млрд. долара през април от 35 млрд. долара през март, докато броят на новите компании спадна до 13 от 109.

Както един от най-видните SPAC банкери каза на конференцията на Robin Hood, това беше „епичнo парти, последванo от епичен махмурлук“. Банкерът би трябвало да е наясно с положението - той е Нирън Стабински от Credit Suisse, който си спечели прякора „Мистър SPAC“.

SPACs, които набират пари от инвеститорите чрез първично публично предлагане (IPO) и използват тези средства за вложение в частна компания, която след това да направят публична, трансформираха IPO пазарите. Те предложиха бърз път до пазара в разнообразни области – от фирмата за летящи таксита Joby Aviation до компанията за космически туризъм Virgin Galactic на Ричард Брансън. Самият Джей Зи използва Spac, наречен Subversive Capital Acquisition, който договори сделка за листване на две компании за канабис.

Goldman Sachs изчислява, че все още има 400 американски SPACs със 118 млрд. долара кеш, които се оглеждат за сделки.

Но сега те са изправени пред по-строга регулаторна среда с новата администрация във Вашингтон. Гари Генслър, новият ръководител на Комисията за ценни книжа и борси (SEC), не крие, че желае да обуздае SPAC манията и да гарантира, че инвеститорите получават точни оповестявания.

Допълнителен знак за регулаторни намерения дойде наскоро с удар по SPAC, подкрепен от хедж фонд мениджъра и милиардер Бил Акмън. Инвеститорът заяви, че наддозрният орган „е забил нож в сърцето“ на сделката за придобиване на 10% дял в Universal Music чрез неговия SPAC, Pershing Square Tontine Holdings.

Акмън каза, че SEC е нанесла „смъртоносния удар“, като е съобщила, че транзакцията не отговаря на правилата на Нюйоркската фондова борса, където е листнат неговият SPAC.

Целия анализ може да прочете на Investor.bg