Златната гъска на Amazon е под заплаха

Може ли Amazon Web Services да запази лидерството си в облачното изчислително пространство

17:09 | 1 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-голямото предизвикателство за следващия шеф на Amazon.com Inc., Анди Джаси, може да дойде от бизнеса, който той познава най-добре: услугите за изчислителни облаци, пише Тае Ким за Bloomberg.

От следващата седмица и за първи път в 27-годишната история на интернет гиганта някой друг, освен неговия основател Джеф Безос, ще управлява компанията. Но преди Джаси да може да помисли как да настигне изобретателността на своя предшественик, той ще има по-непосредствени притеснения.

Компанията е изправена пред нарастващ контрол от страна на регулаторите за своите бизнес практики. В същото време Конгресът на САЩ обмисля набор от антитръстови закони, насочени към огромната интернет империя. А продажбите от електронна търговия ще се забавят от невероятното си темпо по време на пандемията.

Но това са малки проблеми пред друг: Може ли Amazon Web Services да запази лидерството си в облачното изчислително пространство?

Анализаторите са съгласни, че AWS е най-важният и ценен бизнес на компанията. Високите маржове на печалба и перспективите за растеж са основен двигател на възвръщаемостта на акционерите през последните години.

AWS

Перспективите пред бизнеса - който дава под наем изчислителна мощ на стартъпи и компании - все още са огромни. Според Wedbush Securities глобалните разходи за облачни услуги ще се доближат до 1 трилион долара през следващото десетилетие, тъй като компаниите продължават да пренасочват разходите към публичните доставчици на облачни услуги.

Има признаци, че господството на Amazon намалява. Доклад на Gartner, публикуван в понеделник, разкрива, че темпът на растеж на AWS значително е изостанал от конкурентите си миналата година. Ръстът от 29% в приходите на подразделението през 2020 г. се сравнява с 41% скок за целия пазар и около 60% скок за Azure на Microsoft Corp. и Google Cloud на Alphabet Inc., според доклада. (Дефиницията на Gartner за инфраструктурни облачни услуги може да не съвпада напълно с корпоративните дефиниции.)

Amazon price

Докато AWS все още има водеща роля в облачните услуги, конкуренцията наваксва. Реалността е, че пазарът се превърна в състезание за трима играчи.

Има причини, поради които клиентите избират да отидат при конкурентите на AWS. Microsoft например предлага по-добра интеграция със стари офис сървъри и има установени връзки с компании, които вече използват нейния корпоративния софтуер. Google набира дял със своите умения в инструментите и възможностите за изкуствен интелект, използвайки технологиите за свободен софтуер с отворен код - включително Kubernetes - които позволяват на компаниите по-добре да разширяват и управляват облачните приложения.

Но най-големият проблем за Amazon може да дойде от нарастващото й присъствие в почти всеки сектор на икономиката. Amazon вече е сила в търговията на дребно, развлеченията, логистиката и рекламата и експертите прогнозират, че тя ще се разшири в нови области - включително здравеопазване, хранителни стоки и финансови услуги. Това поставя компанията във все по-голяма конкуренция с клиентите на корпоративните й уеб услуги.

AWS share

Корпоративна Америка вече обръща внимание.

През април главният информационен директор на Target Corp Майк Макнамара заяви пред Protocol, че след като Amazon купи Whole Foods преди четири години, компанията му е решила да се оттегли от платформата на Amazon. Макнамара потвърди, че изобщо вече не използва AWS и е заменил доставчика с Google Cloud и Microsoft Azure. Други компании със сигурност ще тръгнат по стъпките на Target, свивайки перспективите на Amazon.

Безос често повтаря историята зад успеха на Amazon Web Service, цитирайки „бизнес чудото“ за това как е нямал конкуренция на пазара на облачни услуги в продължение на седем години и го нарича най-големия късмет в историята на бизнеса. Сега, като се има предвид затягащата се надпревара сред облачните играчи и нарастващата заплаха от съперници, ще е необходимо много повече от късмет, за да може компанията да остане напред.

Докато Безос се подготвя за полет в космоса, златната гъска на Amazon е под заплаха както никога досега.