Тайната на успешните предприемачи

Или защо срещите са толкова полезни за един екип

07:50 | 23 юни 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Има ли универсален трик, който да работи за всички предприемачи и мениджъри, без значение какъв е бизнесът им? Оказва се, че да. Определено не е особено популярен метод в наши дни, но Джон Бойтнот, журналист и инвеститор, твърди че работи, пише Entrepreneur.

Колкото и странно да звучи, оказва се, че редовните срещи повишават продуктивността на екипа носят изключително много ползи, както за бизнеса така и за самите служители.

Пандемията и дистанционната работа като цяло изобщо не помогнаха на този метод, но сега, когато все повече хора се връщат в офисите, спокойно можем да се възползваме от него.

„Според мен проблемът не беше само в това, че нямаше срещи на живо. Просто масово се провеждат неефективни срещи. Повечето пъти те не са планирани добре и съответно не се провеждат качествено. Срещите на екипа обаче са от решаващо значение за растежа на бизнеса, ангажираността на служителите и разбира се финансовия успех“, казва Бойтнот.

Ето защо това работи:

1.Срещата с мениджъри предразполага за използването на брейнсторминг и дава полезна обратната връзка

От огромно значение е да имаме веднъж седмично среща с всички мениджъри (или директори), за да може да се практикува брейнсторминг и да можем да получаваме/даваме на обратна връзка. Колкото повече расте вашият бизнес, толкова по-трудно може да бъде това.

Бързата среща с вашите мениджъри и лидери от по-горно ниво помага да се създаде по-креативно, позитивно взаимодействие, което насърчава свободния поток и обмена на нови идеи и концепции. Това от своя страна е страхотен начин да се оформи идея за нов продукт в даден бизнес. Когато редовно събирате най-добрите си служители, за да изследвате нови възможни предизвикателства за компанията, в замяна ще получите креативно мислене и печеливши идеи.

2. Затвърждаване на лидерство и идентифициране на бъдещи лидери

Редовните срещи на екипа са ефективни за фирменото лидерство. Използвайте тези срещи, за да съберете своите "войни", да им напомните за важни цели компанията и да ги вдъхновите да се предизвикат и да постигнат повече. 

Нещо повече, когато наблюдавате внимателно как отделни служители се ангажират и участват в срещите с течение на времето, можете да забележите тези с вродени лидерски качества и да им предложите допълнително обучение и различни възможности за управление, когато възникнат такива позиции. При потенциално разрастване на фирмата вие ще имате обучен човек, който да поеме да речем новия отдел.

3. По-добра работа в екип

Трудно е да се чувстваш свързан с колеги, които виждаш рядко. Провеждането на редовни срещи на екипа, дори онлайн, дава на всички служители ценна възможност да се опознаят помежду си. Това взаимодействие лице в лице, комбинирано с дискусиите на срещата за целите на компанията, помага на персонала ви да се чувства като екип.

Усещането за екипност може да бъде засилено, когато всяко едно постижение бъде отпразнувано по някакъв начин, колкото и малко да е то на фона на дългосрочения план на компанията. Малките победи също са победи.

4. Решаване на проблеми

Редовните срещи на целия екип спомагат развитието на различни проекти, като дава възможност да откриете потенциални проблеми, преди те да са станали неразрешими. Често бързото идентифициране на проблем означава, че ще отделите по-малко време, енергия и пари за разрешаването му. 

Също, когато служителите бъдат насърчавани да споделят с какви работни проблеми са се сблъскали, да кажем през изминалата седмица, те имат възможност да потърсят мнение и помощ от своите колеги. Друг служител или екип може да се е справял с нещо подобно и да предложи някакво решение на промена.