Новият президент на Иран е евентуален наследник на Хаменей и под санкциите на САЩ

Раиси беше зам.-ръководител на съдебната власт в продължение на 10 години, преди да стане главен прокурор през 2014 г.

11:22 | 20 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Новоизбраният президент на Иран Ебрахим Раиси. Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg
Новоизбраният президент на Иран Ебрахим Раиси. Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Историята на Ебрахим Раиси на ожесточена лоялност към управляващите свещеници в Иран помага да се обясни защо висшият съдия очаквано спечели президентските избори в петък - състезание, което властите ограничиха почти изключително до хардлайн кандидати като него, пише "Ройтерс".

Победата на Раиси, на 60 години, непримирим критик на Запада, чийто политически покровител е върховният лидер аятолах Али Хаменей, увеличава шансовете му един ден да наследи Хаменей на върха на властта в страната, твърдят анализатори. "Това бяха избори за наследството на Хаменей и бъдещето на аятоласите и Иранската революция", написа през седмицата анализаторът Боби Гош в Bloomberg

По данни на иранската държавна телевизия, Раиси има над 18 млн. гласа при 28 млн. пуснати бюлетини - над половина от избирателите. Единственият реформистки настроен кандидат, бившият управител на централната банка Абдолнасер Хемати, е трети с 2.4 млн. гласа. Активността бе едва 48% - най-ниската в историята на ислямската република.

Обвиняван от критиците си за нарушения на правата на човека, простиращи се в продължение на десетилетия - твърдения, които защитниците му отричат ​​- Раиси е назначен от Хаменей на високопоставената длъжност шеф на съдебната власт през 2019 г.

По-късно същата година Раиси оглавява правната система, тъй като властите използват съдилищата, за да потушат най-кървавите политически вълнения от ислямската революция през 1979 г. Иран казва, че правната система на страната е независима и не се влияе от политически интереси.

"Раиси е стълб на система, която затваря, изтезава и убива хората, защото се осмеляват да критикуват държавната политика", каза Хади Гаеми, изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк група за застъпничество Център за правата на човека в Иран (CHRI), в изявление.

Иран отрича да измъчва затворници.

Среднопоставен човек в йерархията на иранското шиитско мюсюлманско духовенство, Раиси е бил висш съдебен служител през по-голямата част от кариерата си. Той беше заместник-ръководител на съдебната власт в продължение на 10 години, преди да бъде назначен за главен прокурор през 2014 г.

Избори в

Придобивайки репутация на страховит ястреб, той беше един от четиримата съдии, които наблюдаваха екзекуциите на хиляди политически затворници през 1988 г., казват правозащитните групи. Amnesty International посочва броя на екзекутираните на около 5000, като казва в доклад за 2018 г., че "реалният брой може да бъде по-голям". 

Подкрепа на преговорите със Запада

CHRI заяви, че екзекутираните са „погребани в немаркирани масови и индивидуални гробове, въз основа на преценката на комитета за тяхната "лоялност“ към новосъздадената ислямска република. Тези затворници вече са били осъдени и са излежавали присъдите си в затвора“.

Иран никога не е признавал масовите екзекуции. Някои духовници обаче твърдят, че процесите са справедливи и участващите съдии трябва да бъдат възнаградени за елиминирането на въоръжената опозиция в ранните години на революцията. Самият Раиси никога не е говорил публично за ролята си.

През 2020 г. експертите на ООН за правата на човека призоваха за отчетност за смъртните случаи през 1988 г., като предупредиха, че „ситуацията може да се превърне в престъпления срещу човечеството“, ако иранското правителство продължи да прикрива участниците.

Съединените щати наложиха санкции срещу Раиси през 2019 г. за нарушения на правата на човека, включително екзекуциите през 80-те години и участието му в потушаването на вълненията през 2009 г.

Раиси, който загуби предишните президентски избори от Хасан Роухани през 2017 г., не предложи подробна политическа или икономическа програма по време на предизборната си кампания, като същевременно привлече иранците с по-ниски доходи, като обеща да намали безработицата.

Избори в

Обещавайки обаче, че няма да губи нито един момент за премахване на санкциите на САЩ, Раиси сигнализира, че подкрепя преговорите със световните сили, целящи възобновяването на ядреното споразумение от 2015 г.

Президентството на Раиси ще укрепи ръката на Хаменей у дома и правозащитници се опасяват, че това може да доведе до по-големи репресии.

"Той нямаше да се регистрира като кандидат, ако шансовете му не бяха сигурни. Решението на Раиси да се регистрира почти сигурно се ръководи от самия Хаменей", каза Касра Аараби, старши анализатор по ислямисткия ирански и шиитски екстремизъм в Tony Blair Institute for Global Change.

Следващ върховен лидер

След дисквалифицирането на видни умерени и консервативни кандидати, избирателите имаха избор само между твърдолинейни и сдържано умерени личности на изборите. Избирателната активност беше, както се очакваше, рекордно ниска на фона на нарастващия гняв заради икономическите затруднения и ограничаването на личните свободи.

„Извеждайки своите стратегии за изключване на нова висота, Съветът на пазителите не остави място за изненада“, каза Али Ваез, старши съветник в Международната кризисна група.

Победата на изборите ще увеличи шансовете на Раиси да наследи Хаменей, който самият е изкарал два мандата президент, преди да стане върховен лидер след смъртта на основателя на ислямската революция аятолах Рухола Хомейни през 1989 г., твърдяха анализатори преди гласуването в петък.

„Раиси е човек, на когото Хаменей се доверява ... Раиси може да защити наследството на върховния лидер“, каза Санам Вакил, заместник-директор на програмата за Chatham House за Близкия изток и Северна Африка.

Роден през 1960 г. в религиозно семейство в свещения ирански шиитски мюсюлмански град Машхад, Раиси участва в революцията от 1979 г., която сваля шаха, подкрепен от САЩ, и продължава да провъзгласява верността си към „основните ценности“ на Хаменей.

"Дълбоката държава е готова да стигне до подкопаване на един от нейните стълбове за легитимност, за да гарантира, че визията на аятола Хаменей за бъдещето на революцията ще оцелее, когато Раиси поеме мантията на Върховния лидер", каза Ваез.

Ваес има предвид републиканския стълб на двойната система на духовно и републиканско управление на Иран. 

Избори в

Хаменей току-що навърши 81 години и се говори, че е в лошо здравословно състояние. Орган от ислямски юристи, известен като Съвета на експертите, ще избере неговия наследник - по време на този процес ще управлява временният съвет, който включва президента, върховния съдия и представител на Съвета на пазителите. В продължение на години Хаменей слага на тези позиции лоялисти, за да гарантира, че следващият върховен лидер ще бъде подобен на него.

Това означава някой с духовен опит, с реакционен мироглед, с практически опит в институциите на Ислямската република, със силни връзки със силите за сигурност. С други думи, някой като Ебрахим Раиси.

Иранските политически кръгове отдавна предполагат, че Хаменей разглежда Раиси като свой логичен наследник. За начало двамата имат сходен произход. И двамата идват от провинцията близо до източния мегаполис Машхад и са получили известно образование в семинариите на свещения град Кум, където изглежда са се занимавали повече с политика, отколкото с теология.

В резултат на това техните професионални качества като духовници са донякъде подозрителни. През 1989 г. Хаменей бе издигнат набързо до статут на "аятолах", за да подкрепи квалификацията си като върховен лидер - възкачванто на Раиси може да изисква същата легалистика.

Но политическата им квалификация е безупречна. И двамата се издигнаха в редиците на теокрацията, демонстрирайки своята лоялност към революцията от 1979 г. и към интересите на нейния лидер Хомейни.

Влиянието на Раиси между хардлайнерите беше увеличено, когато администрацията на Тръмп го призна за член на „вътрешния кръг“ на Хаменей и му наложи икономически санкции. Това е друго нещо, което той има общо с Върховния лидер.

Запазването на теокрацията е по-важна за Върховния водач, отколкото облекчаването на болката на поданиците му. Както неговият предшественик Хомейни се подиграваше, когато го питаха за състоянието на икономиката, „ислямската революция в Иран не е свързана с цената на пъпешите“.