Преговорите между Швейцария и ЕС се провалиха - какво следва?

Конфедерацията прекрати преговорите между двете страни – ето и по-важните въпроси и отговори

15:30 | 27 май 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През тази седмица Европейската комисия за пореден път подчерта колко дълготрайни и близки са отношенията на ЕС с Швейцария. И двете страни са важни търговски партньори, пише Investor.bg.

От гледна точка на Брюксел се подразбираше от само себе си, че те ще задълбочат и преди всичко ще модернизират отношенията си с рамково споразумение, което е почти въпрос на формалност. Но швейцарският премиер Гай Пармелин обяви в сряда, че преговорите са се провалили.  

Ето и най-важните въпроси и отговори за провала на рамковото споразумение:

За какво бяха преговорите?

От години ЕС и Швейцария преговарят за ново споразумение, което трябва да постави отношенията им на нова основа. То би обединило и модернизирало съществуващите договори. Настоящото споразумение за свободна търговия датира от 1972 г. Съществена разлика в съвременните споразумения: не се предвижда Швейцария автоматично да приема новите разпоредби на ЕС. Това трябва да се решава поотделно на регулярна база.

Повече от 120 други споразумения регулират отношенията. Никое от тях не създава основата за еднакви условия, което е много важно за ЕС във всички негови споразумения - равни възможности за всички участници на пазара. Също така няма механизъм за уреждане на споровете, както е предвидено в съвременните търговски споразумения.

Защо преговорите се провалиха?

Готовността на Швейцария да постигне споразумение с ЕС очевидно беше слаба. Представител на ЕК заяви, че Комисията е положила много усилия, за да представи добре разработени предложения. Това не се е случило обаче от швейцарската страна. Правителството там казва, че се е занимавало сериозно с предложенията на Брюксел, но настроението в Швейцария към съюза като цяло е доста скептично.

От години ЕС обвинява Швейцария в забавяне на рамковото споразумение. Премиерът Гай Пармелин принадлежи към дясната популстка партия SVP, която се изказва срещу интеграцията с ЕС. Но в крайна сметка сделката се провали не само заради съпротивата на SVP. Социалдемократите и профсъюзите разкритикуваха открити въпроси за така наречената защита на заплатите, с която конфедерацията осигурява сравнително високото спрямо ЕС ниво на заплатите в Швейцария.

Фактът, че швейцарците прекъснаха преговорите, вместо просто да ги оставят на пауза, показва, че те не виждат шанс за споразумение въпреки дългогодишните преговори. Освен това в Швейцария винаги съществува риск рамковото споразумение да бъде отменено с референдум.

Цялата статия може да прочетете на Investor.bg.