Байдън е отворен за предложения по неговия 4-трилионен тласък в Конгреса

Визията на американския президент за преструктуриране на икономиката вече е в ръцете на Конгреса, но вероятно някои елементи ще отпаднат

11:50 | 3 май 2021
Обновен: 12:00 | 3 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Визията на президента Джо Байдън за 4 трилиона долара за преструктуриране на ролята на федералното правителство в американската икономика сега е в ръцете на Конгреса, където и двете партии се надяват за поне някакъв компромис, отколкото за цялостно одобрение на законопроекта на администрацията, пише в свой анализ Bloomberg.

Към настоящия момент президентът е отворен за различни възможности, за да бъдат одобрени неговите предложения, включително да ги раздели на множество законопроекти, според служител на Белия дом. Докато „Планът за американските семейства“, който обединява социалните разходи с индивидуални повишения на данъците, не е привестван от републиканците, част от инфраструктурния „Американски план за заетост“ бе посрещнат с отворени обятия. 

Байдън планира да посрещне топ лидерите на Конгреса от всяка партия в Белия дом на 12 май - нещо, което той не направи за пакета от фискални стимули за 1,9 трилиона долара, който впоследствие премина без подкрепата на републиканците. Дали двустранната сделка може да бъде сключена по част от плановете му, зависи от това дали Републиканската партия ще се откаже от всеобхватния обструкционистки модел, който използва срещу президента Барак Обама.

Всяка двупартийна сделка вероятно ще бъде ограничена до детайлите около разходите, като републиканците широко се противопоставят на увеличението на данъците, което Белият дом насочва към компании и богати американци. Републиканците от своя страна не са предложили конкретни мерки за финансиране.

‘Време за дискусия’

Междувременно Байдън продължава с директен публичен призив за своите широкообхватни планове, включващи визити тази седмица във Вирджиния и Луизиана след скорошни пътувания до Джорджия и Пенсилвания.

„Президентът Байдън е наясно, че това са преговори и знае, че преговорите в даден момент изискват компромис, и иска да придвижи този пакет напред по двупартиен начин - ако това е възможно“, зяави старши съветникът на Белия дом Анита Дън в неделя по "State of the Union" на CNN. „Ние сме отворени за идеи. Сега е време за обсъждане", допълни тя.

Служителите на Байдън са провели над 415 телефонни обаждания и срещи със законодатели, началници и директори на персонала на Капитолия по отношение на „Американски план за заетост“. Те са били домакини на една среща само за републиканските депутати и са провели най-малко 24 брифинга както за демократичния, така и за републиканския персонал, според служител на Белия дом.

А по "Плана за американските семейства" - представен миналата седмица - Белият дом досега е направил четири брифинга в Сената и Камарата, проведени от най-добрите политически съветници на Белия дом.

Демократите в Конгреса все още трябва да изградят единна стратегия за напредък в плановете, която почти сигурно ще изисква да бъдат привлечени прогресистите - които настояват за още по-големи разходи в подкрепа на американците с ниски доходи - и умерените, които изразиха загриженост за големи разходи и планираните острите данъчни увеличения.

„Предстоят много големи решения - като например дали да се използва ускорената разпоредба, наречена помирение, за да се приеме законопроектът“, коментира Джим Манли, демократичен стратег, който работи в Сената повече от две десетилетия, включително като съветник на тогавашния лидер на мнозинството Хари Рийд. Ако това е една гигантска сметка, някои елементи ще трябва да бъдат заделени настрана, допълни още той. 

„И каквото и да отпадне, мога да ви уверя, прогресистите няма да са доволни“.

Досега Белият дом успява да контролира процеса, като определя приоритетите на Байдън като всеобщо спешни, но тази реторика отслабва, тъй като Конгресът се ангажира по-активно и се заражда безпокойство относно потенциалното увеличение на данъците.

Укрепването на икономическото възстановяване на САЩ създава друга динамика, която може да направи по-трудно да се аргументира в полза на трилиони долари повече разходи- нещо, върху което републиканците със сигурност ще наблегнат. Месечните данни заетостта в петък се очаква да покажат увеличение с над 900 000 нови работни места за април.

Ключови служители

Водещият задкулисен контакт с Капитолия е президентският съветник Стив Ричети и директорът по законодателните въпроси Луиза Терел - и двамата работещи от години с Байдън. Белият дом поддържа тясна връзка както с републиканските, така и с демократичните законодатели по потенциален двупартиен инфраструктурен пакет, който да обхване определени елементи от "Плана за заетост" за 2,25 трилиона долара. Белият дом също така се ангажира с предложените повишения на данъците, програмата за здравеопазване и разширените помощи за деца.

Байдън е дълбоко замесен в законодателната стратегия и директно ухажва депутатите. Помощници, които са работили с Байдън, подчертават фокуса му към персоналната политика на отделните законодатели и какво ги мотивира.

В допълнение към комуникацията с Капитолия членовете на кабинета, включително министърът на търговията Джина Раймондо, министърът на труда Марти Уолш и висши икономически сътрудници призоваха лидерите на бизнес организации и корпоративни директори да участват в дискусии за предложенията на Байдън, включително по темата за повишаването на данъците.

Въпреки че директорите са несъгласни с идеите на администрацията, те определиха ​​дискусиите като съществени, информативни и по-малко неистови от тези с Тръмп.

Подчертавайки плавността на финалните компоненти на всяко законодателство, подкрепата не е универсална за всеки отделен елемент, който Байдън е предложил, дори и в самото Западно крило на Белия дом, където различни съставни части имат своите различни застъпници.

Байдън отдавна иска да прокара инфраструктурен пакет и е най-амбициран по тази част, сподели негов съветник. Президентът повтори призива си за увеличени разходи за транспорт в петък на визита във Филаделфия, за да отбележи 50-та годишнина на Amtrak.

Някои от най-гласните привърженици на "Пакета за американските семейства" са Сюзън Райс, директор на Съвета за вътрешна политика, и Хедър Буши, член на Съвета на икономическите съветници.

Белият дом преговаря директно с шепа републиканци, които са предложили пакет на стойност от 568 млрд. долара, фокусиран върху транспортната инфраструктура, част от плана на Байдън за 2,25 млрд. долара, който включва широкообхватни приоритети от превенцията на климатичните промени до грижи за възрастните.

Инфраструктурният план на Байдън

„Ние през цялото време предполагахме, че единственото нещо, което щяхме да получим от тях“ по отношение на сътрудничеството „беше основната инфраструктура“, коментира Джон Тун, вторият най-високопоставен републиканец в Сената. 

"Мисля, че има достатъчно републиканци и достатъчно демократи, които да приемат нещо подобно".

Но Тун предупреди, че всяко усилие за обединяване на социални разходи, което в разрез с възгледите на републикаците, в скоростен законопроект за съгласуване на бюджета, който разчита само на демократическа подкрепа, може да усложни перспективите за компромис по отношение на инфраструктурата. "Това може да повлияе на оценката на хората за политическата динамика около всичко това", допълни Тун.

Междувременно членовете на Демократическата партия, включително сенаторите Бърни Сандърс и Боб Кейси, изказаха мнение, че вече е време да се използва инструментът за помирение. Други твърдят, че умереният фланг в Демократическата партия няма да приемат този подход, докато не се направи сериозен опит за изготвяне на двупартиен законопроект, който да може да получи 60 гласа в 100-членния Сенат.

Също така все още не е ясно дали демократичното ръководство може да продължи с повече от един законопроект за помирение тази година, след като е използвал този механизъм за мартенския пакет. Сенатски парламентьор още не е посочил дали това може да бъде позволено. Неблагоприятно решение през следващите дни може да свие възможността за двупартийни преговори и демократите да преминат към вътрешнопартийни преговори за обхвата на един гигантски пакет.

Председателят на Камарата Нанси Пелоси все още се стреми да прокара "Плана за заетост" до 4 юли, въпреки че този график може да се провали, според запознато лице. Тя все още не е определила график за "Плана за американските семейства".

Анализаторите от Wall Street обикновено излагат сценарии, а не твърди прогнози за това, което може да дойде.

„На този ранен етап е твърде спекулативно да се предлага базова линия“, пишат анализатори на Barclays Plc, водени от Шон Голхар в бележка миналата седмица.