Как да разшифроваме казаното на конференцията за климата

Конференцията за климатичните промени в Париж започна

12:06 | 30 ноември 2015
Обновен: 12:10 | 30 ноември 2015
Колони с националните знамена през конференцията за климата на ООН. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Колони с националните знамена през конференцията за климата на ООН. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

На 30 ноември в Париж започна конференцията за климатичните промени, която ще продължи до 11 декември. На срещата ще бъдат обсъждани мерки за ограничаване на глобалното затопляне и намаляване на емисиите, които го предизвикват. Целта на конференцията е постигането на споразумение за договор, който да обслужва ограничаването на глобалното затопляне. В конференцията обаче ще  участват почти 200 държави и между тях има някои различия. Държави като САЩ и Китай не искат международен надзор, а предпочитат договор на национално ниво.

Важните политически решения често се крепят изцяло на семантиката и важно е какво се казва, а не какво се прави. Дискусиите за климатичните промени не правят изключение. Том Гибсън от Bloomberg прави преглед на аспектите, за които трябва да внимават интересуващите се от конференцията.

Разликата между решение и резолюция

Решението е формално споразумение, което води до обвързващи действия. Не трябва да се бърка с резолюцията, която звучи като споразумение, но не е.Резолюцията е насочващо мнение и не е правно обвързваща.

Квадратните скоби

Внимавайте и за квадратни скоби. Може и да не изглеждат важни, но за  всичко, написано между тях, все още се водят преговори, или с други думи не е обвързващо.

BASIC страните

Когато чуете думата „basic”, в буквален превод „основен”, вероятно става въпрос за нещо по-сериозно,отколкото звучи на пръв поглед. BASIC е блок от развиващите се страни Бразилия, Южна Африка, Индия и Китай. Тяхната роля е много важна от 2009 г. насам.

Г 77

Г 77 не е частният самолет на Боно, а сериозен играч, който в историята е блокирал ключови решения. Г 77 се формира през 1964 г. от 77 развиващи се икономики, които вече са се увеличили до 134, включително Китай.

INDC

INDC или планираните национално определени приноси са дългосрочни цели за справяне с климатичните промени. След  провала на предишната среща в Копенхаген, те бяха поискани преди срещата в Париж и се очаква да формират основата на споразумение.

SBI и SBSTA

Не се оставяйте абревиатурите да ви подвеждат. SBI (Спомагателен орган за имплементацията) и SBSTA (Спомагателен орган за технически и научни консултации) са вероятно най-важните за цялата операция. Тези постоянни спомагателни органи получават инструкции и изготвят детайлите около ключови въпроси преди да се отчетат обратно пред ръководния орган. Дори когато става въпрос за спасяването на планетата, дяволът е в подробностите.

Конференцията за климата на ООН се провежда при изключителни мерки за сигурност и дори конна полиция на Бурже.