Златото и хегемонията на щатския долар

Господството на зелените пари затруднява покупките на благородния метал в други валути

10:35 | 31 март 2021
Обновен: 14:58 | 31 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Всички валути са заместители на реалните пари - т.е. златото. И тъй като всички правителства надуват или отслабват собствените си валути, всички потенциални алтернативи на щатския долар са лоши колкото него или повече, пише Yahoo Finance.

Това не спира трудностите пред долара, разбира се. Като цяло щатският долар, под грижите и наблюдението на Федералния резерв, е загубил над 98% от покупателната си способност.

Възможността златото да възстанови статуса си на международно средство за размяна продължава да се увеличава, но много повече лоши неща трябва да се случат, преди да се стигне до този момент.

Как обаче изглеждат нещата към момента?

Цената на златото в евро и франкове

Златото се ценообразува в щатски долари и търговията с него протича в зелени пари заради хегемонията на долара и ролята му като световна резервна валута.

Когато някой в Швейцария например купува злато, средствата, които трябва да заплати, се определят от обменния курс между долара и другата валута. Базирано на тези изчисления, след това става ясно колко швейцарски франка (в случая) са необходими за трансакцията, така че да са еквивалентни на дадено количество щатски долари.

Това, което е особено важно тук, не е непременно очевидно. Това обаче е критичен фактор при оценка на трансакция от този характер и ето защо:

На 31 декември 2013 г. златото се търгуваше за 1210 долара за тройунция. На този ден едно евро можеше да бъде разменено за 1,3776 щатски долара. Девет месеца по-късно - на 30 сепремвти 2014 г., златото отново се търгуваше за 1210 долара за тройунция. Едно евро обаче струваше 1,2629 долара. Въпреки че цената на благородния метал в долари е непроменена, цената за една тройунция в евро се увеличава с девет процента до 958 евро.

На 31 май 2016 г. - 20 месеца по-късно, златото отново се търгуваше за 1210 долара за тройунция. Еврото обаче беше отслабнало допълнително спрямо щатския долар до 1,11 долара за евро. Използвайки същите изчисления, както по-рано, стойността за 1210 щатски долара отново се беше повишила, този път с допълнителни 13% до 1087 евро.

През целия период от две години и половина цената за придобиване на злато за притежателите на евро се увеличава с 24%. Междувременно цените на златото в долари остават същите.

Търсенето на щатски долари

Търсенето на долари винаги е налично заради употребата им в международната търговия (цените на петрола също са в долари).

От друга страна, промените във валутните курсове на които и да е други валути, относими към долара, трябва да бъдат разглеждани при осъществяването на трансакции. Възможните комбинации са множество и винаги различни. Разбира се, изборът на различна валута ще даде различни резултати, базирано на представянето ѝ спрямо долара.

Валутните курсове се променят непрекъснато. В допълнение, експоненциалният ръст на онлайн брокерските платформи, като Olymp Trade например, дава възможност на почти всеки да има денонощен достъп до валутните пазари. Това увеличава потенциалната волатилност.

Възможно е да има нарастваща цена в щатски долари за злато и едновременно с това по-силен щатски долар спрямо друга валута. Това води до „двоен удар“ за притежателя на валута, различна от щатски долари.

Цена на златото срещу стойност

Цената на златото в щатски долари не казва „какво прави златото“, а какво се случва с долара. Или по-скоро какво се е случило.

Промените в щатския долар спрямо златото са и могат да бъдат доста волатилни. С течение на времето обаче цената на златото в щатски долари е сравнително точно отражение на стойността на щатския долар.

Тя обаче не "казва" нищо за други страни и техните валути, което означава, че трябва да се разглеждат обменните курсове на тези валути спрямо щатския долар.

Стойността на златото не се променя - тя е постоянна. При долара обаче ситуацията е различна. Това е така, защото предлагането на долари се манипулира от Федералния резерв чрез разширяване или свиване на предлагането на пари и кредити. В последните месеци - предимно разширяване.