Авиокомпаниите са изправени пред „мисията на века“ в транспортирането на ваксините

Транспортирането на ваксината на Pfizer трябва да се извърши при минус 70 градуса по Целзий

18:53 | 30 ноември 2020
Обновен: 18:53 | 30 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В хладилни складове в покрайнините на летището във Франкфурт Lufthansa се подготвя важната задача да бъдат транспортирани милиони дози ваксини, предназначени да сложат край на глобалната пандемия.

Lufthansa - един от най-големите превозвачи на товари в света, започна да планира операцията още през април, когато се появиха новините, че Pfizer, Moderna и AstraZeneca плануват разработването на ваксина срещу Covid-19 за рекордно кратко време.

В момента работи 20-членна група, която обмисля как да побере повече от жизнено важния товар на 15-те товарни самолета Boeing Co. 777 и MD-11 на авиокомпанията, заедно с флота от пътнически самолети, който сега лети само с 25% от капацитета си.

Икономически засегнатите от Covid-19 авиокомпании заради намаленото придвижване на пътници ще бъдат на първа линия в изкореняването на вируса, като се погрижат милиарди флакони да стигнат до всяко кътче на света. Това е безпрецедентна задача, затруднена от състоянието на превозвачите, на които се наложи да освободят работни места и да намалят полетите си, за да оцелее браншът при кризата. Въздушният трафик в световен мащаб тази година се е понижил с около 61%, пише Bloomberg.

„Това ще бъде най-мащабното и сложно логистично учение досега“, каза Александър де Джуняк, главен изпълнителен директор на Международната асоциация за въздушен транспорт, главното лоби на бранша.

 „Светът разчита на нас.“

Ето някои от най-големите предизвикателства по пътя на транспортиране на ваксината:

В експлоатация са около 2000 товарни самолета, превозващи по въздух около половината от всички стоки. Останалата част обикновено се разпределя между 22 000 редовни полети. Авиокомпаниите са приспособили около 2500 пътнически самолета в товарни, но работата по разпространение на ваксината би била по-лесна, ако те летят с обичайните честоти до обичайните си дестинации.

Очаква се начинанието да започне точно в момента, когато е и пикът на коледното онлайн пазаруване, което ще бъде още по-засилено през тази година заради пандемията.

Pfizer планира да достави 1,3 милиарда дози от ваксината си до края на следващата година. Moderna, която планира да поиска одобрение от САЩ и Европа по-късно в понеделник, ще произведе около 500 милиона. AstraZeneca има производствен капацитет за 2 милиарда дози, като половината от тях са насочени към държави с ниски и средни доходи.

Охладената ваксина

Охладената ваксина на Pfizer ще срещне по-широка употреба в Европа. Графика: Bloomberg

„Това, което трябва да направим, е много бързо да помогнем на света да стане на крака“, каза Денис Листър, вицепрезидент в Emirates, най-голямата авиокомпания за дълги разстояния в света.

„Част от това е да се уверим, че натоварваме ваксини на самолетите си и ги доставяме на хора, които се нуждаят от тях, като това ще ни помогне да възобновим международните пътувания по-бързо“.

За да се позволи на повече пътнически самолети да бъдат върнати в експлоатация, правителствата трябва да разрешат отново пътуванията, казва Глин Хюз, глобален ръководител на IATA за товарни превози.

Към транспортирането на ваксината на Pfizer и BioNTech се добавя и друга трудност – този процес трябва да се извърши при минус 70 градуса по Целзий, което е по-студено от зимата в Антарктида, а авиокомпаниите планират да използват GPS сензори, за да проследят местоположението и температурата на всяка пратка с ваксината.

При пристигане ваксината може да се съхранява във фризери с ултра ниска температура (които се предлагат в търговската мрежа и могат да удължат срока на годност на ваксината до шест месеца) или в хладилник в болница за пет дни между 2 до 8 градуса Целзий или в специален термичен контейнер на Pfizer, в който ще пристигнат дозите. Това може да се използва като устройство за временно съхранение чрез презареждане със сух лед в продължение на 15 дни, но веднъж размразени, флаконите не могат да бъдат замразени повторно.

На практика никой самолет не е в състояние да поддържа толкова замразени продукти. Вместо това авиокомпаниите ще разчитат на специализираните контейнери на Pfizer за охлаждане на лекарството.

Delta Air Lines и American Airlines Group са сред останалите превозвачи, които заявиха, че са готови да се справят с доставките на ваксината на Pfizer. American Airlines има както контролирани температурни контейнери, така и предварително опаковани пратки със сух лед.

Delta наскоро одобри използването на контейнери за контрол на температурата Opticooler RAP на DoKaSch GmbH. Освен това увеличи допустимите нива на сух лед, което се счита за „опасно благо“ според IATA, което от своя страна означава, че само около 50% от пространството в трюма обикновено може да бъде запълнено с ваксини, опаковани по този начин.

Градовете от Маями, Далас и Лондон, до Лиеж в Белгия, Дубай, Мумбай, Сингапур и Инчхон в Сеул имат добре установени възможности за дълбоко замразяване. United Parcel Service е построила съоръжения в Луисвил, Кентъки и в Холандия с общо 600 фризера, които могат да съдържат по 48 000 флакона с ваксина при температури до минус 80 градуса по Целзий.

FedEx добави фризери и хладилни камиони към своята и без това обширна мрежа от доставки. Доставчиците имат опит да транспортират противогрипни ваксини и медицински проби при ниски температури. И двете компании UPS и FedEx се мобилизираха по-рано тази година, за да доставят тонове необходими медицински консумативи в САЩ, когато недостигът беше голям. Оттогава те се координират с производителите на ваксини и държавните служители, за да се подготвят за пускането на ваксината.

Достигане до по-бедните държави

Агенцията на ООН за хуманитарна помощ Unicef ​​ангажира авиокомпании в своите огромни усилия да разпространява ваксината в повече от 170 страни.

Докато транспортирането на флакони от мястото на производство до голяма болница или клиника в голям, развит град е едно, предизвикателството става още по-трудно в държави, където инфраструктурата до отдалечени села и градове може да бъде нестабилна и ненадеждна или дори да не съществува.

През ноември Unicef ​​проведе разговор с около 40 превозвачи, за да изготви планове за глобалния въздушен транспорт до 92 от най-бедните страни в света, за които прави усилия за закупуване и разпространение на ваксини срещу Covid-19.

Според IATA възможността за фалшифициране, производство на фалшиви ваксини и дори опити за нарушаване на разпространението също са проблем. Лекарствените компании са заявили, че искат ескорт на ваксините от място до място, каза Доминик Кенеди, управляващ директор за товари в Virgin Atlantic Airways Ltd.