Колко тънка е границата между инвестирането и хазарта?

И двете включват рискуване на пари за потенциална финансова печалба

13:46 | 19 септември 2020
Обновен: 14:03 | 19 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Joe Buglewicz/Bloomberg
Снимка: Joe Buglewicz/Bloomberg

Няма съмнение, че инвестирането може да бъде вълнуващо. Бързата печалба на пазарите може да ви въодушеви и да се зарибите да търсите следващата възможност. Но има тънка граница между инвестиране и хазарт, и трябва да сте сигурни, че сте от правилната й страна, пише за Financial Times Моира О’Нийл, ръководител лични финанси в Interactive Investor и бивш носител на наградата журналист на годината на Wincott Personal Finance.

През март акциите в световен мащаб спаднаха с поне 25%, а в повечето държави от Г-20 - с 30% (макар че по-късно възстановиха голяма част от загубите), пише Investor.bg. След това влязохме в карантината - период на изолация у дома и, за тези, които не бяха пратени в неплатен отпуск, излишък от доходи за харчене. Комбинацията от хранене вкъщи, затворена хотелиерска индустрия и бариери пред задграничните ваканции се превърна в големи спестявания, като Службата за национална статистика разкри, че сме спестили 157 млрд. паунда само за три месеца.

Но много хора не оставиха парите в банката. През карантината имаше забележителен ръст в броя на 25-34-годишните, открили инвестирането. Начинаещите инвеститори наводниха пазарите през март и април, надявайки се да спечелят от пазарните дъна - и може би да убият част от скуката при карантината.

През второто тримесечие на 2020 г. тази възрастова група отбеляза най-силен ръст на новите индивидуални спестовни и пенсионни сметки в Interactive Investor, съответно с 275% и 258% на годишна база. По-младите бяха привлечени от най-големите технологични акции: Apple и Amazon фигурираха сред първите 10 акции, държани от милениалите (родените между 1980 и 1995 г. - бел. прев.) в платформата на Interactive Investor през април и от борсово търгуваните фондове (ETF).

Онези, които купуваха акции на Amazon в началото на април при цена от 1 901 долара за брой, видяха как тя постоянно нараства до 3 531 долара към 2 септември, което е печалба от 85%. През същия период Apple имаше още по-впечатляваща траектория - от 60 до 134 долара, ръст със 123%. Удвояването на парите ви за кратък период несъмнено е вълнуващо.

Рисковете от закупуването на акции - това, което се увеличава, може и да намалее - са широко известни. Някои платформи обаче предлагат инвестиции, които носят значително по-високо ниво на риск. Такава е договорът за разлика (CFD), залог върху краткосрочните движения в цените на акциите и популярна форма на дериват, предлагана на инвеститори аматьори от Обединеното кралство. Регулаторен преглед на пазара през 2016 г. установи, че 82% от инвеститорите са загубили пари от CFD. В крайна сметка регулаторът наложи по-строги ограничения на пазара, за да защити потребителите, но рисковете остават.

Ако сте били изкушени да използвате CFD и впоследствие сте загубили или спечелили пари, или пък сте достигнали „връх“, вие вероятно залагате, а не инвестирате. А това не е добра основа за финансова сигурност.

Разликата между инвестирането и хазарта не винаги е ясна. И двете включват рискуване на пари за потенциална финансова печалба. Някои професионални комарджии изпробват и тестват системи, докато някои инвеститори всъщност залагат без да го осъзнават.

Но любимото ми обяснение за разликата е в готовността да се поеме риск. Само необходимия ли поемате или повече?

Продължението на статията може да прочетете в Investor.bg.