Технологичните IPO-та са в подем навсякъде, но не и в Европа

Само 16 технологични компании са създадени в Европа през тази година

20:30 | 2 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Технологичните акции по целия свят чупят рекорди за всички времена и има множество нови листвания на борсата, но в Европа най-голямата новина в сектора е за компания, която иска да напусне публичните пазари, пише Bloomberg. 

Rocket Internet изведе на пазара поне девет първични публични предлагания през последните пет години, но заяви във вторник, че ще бъде „по-добре позиционирана като компания, която не е регистрирана на борсата“. Обосновката ѝ за преместването е твърде позната: достъпът до частно финансиране е толкова лесен, че няма нужда да се листва на борса.

Това решение подчертава дългогодишните проблеми на технологичната индустрия в капиталовите пазари в Европа. Инвеститорите се оплакват от липсата на европейски шампиони, които да се конкурират с големи компании в САЩ като Apple и Alphabet, и няма признаци в скоро време да се появят. 

Най-големият проблем в Европа е недостигът на технологични компании, създаващи еднорози и стартиращи компании. 

Дори за тези, които стартират в региона, САЩ често се превръщат в най-големия им пазар, според Ауксе Юркуте, управляващ директор в Bank of America.

Само 16 технологични компании са създадени в Европа тази година - най-малко от повече от десетилетие, сочат данни, събрани от Bloomberg. Продажбите на акции са набрали 650 милиона долара в Европа в сравнение с 9,2 милиарда, набрани в САЩ, и над 23 милиарда в Азия, сочат данните.

Също така частните инвеститори с пари в брой придобиват много кандидати за първично публично предлагане, увеличавайки стойността на компаниите, които не се листват на борсата.  

Междувременно европейските публични пазари се противопоставят на високите цени. Разликата в пазарната оценка е още по-изразена в сравнение със САЩ и Азия, което прави листването още по-малко привлекателно за технологичните компании.

В САЩ има по-голям брой специализирани технологични инвеститори, които разбират по-добре нишовия технологичен бизнес, заедно с по-широка група от съмишленици и сравними акции на този пазар, „но това не означава, че не може да има високи пазарни оценки в Европа“, каза Юркуте.

Европейските технологични компании, за които се твърди, че подготвят IPO за следващите месеци, включват полския гигант за електронна търговия Allegro и британската компания за киберсигурност Darktrace. Шведският доставчик на плащания Klarna Bank също заяви, че се готви да стане публична компания през следващата година.