Поглед отвътре на възхода на принц Мохамед бин Салман

Саудитският престолонаследник се отличава с вкус към богатство, глад за пари и стремеж към власт

12:52 | 22 август 2020
Обновен: 16:04 | 22 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Мохамед бин Салман. Снимка: Bloomberg
Мохамед бин Салман. Снимка: Bloomberg

Действието се развива през лятото на 2015 г. По вода пристига първата група от изключително красиви модели. Лодките превозват около 150 жени от Бразилия и Русия откъде ли още не. Красивите дами акостират на частния остров Вела – курорт в Малдивите. В момента на пристигане всяка една от тях е откарана с количка за голф до най-близката клиника, където преминава тестове за венерически болести и след това жените биват настанени в частна вила, пише The Wall Street Journal*. 

Те е трябвало да прекарат по-голямата част от месеца заедно с техните домакини – няколко десетки приятели на принца на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман на парти, което отбелязва изкачването на трона на баща му. 29-годишен принц с вкус към богатство, глад за пари и нужда от власт се оказа с изобилие и от трите.

След като саудитският крал Салман пое трона през 2015 г., той делегира извънредни правомощия на Мохамед бин Салман, който консолидира контрола върху военните служби и службите за сигурност и трябва да промени напълно зависимостта на икономиката от петрола.

През онзи юли на 2015 г. принцит просто е искал почивка, резервивайки целия курорт Вела за един месец на цена от 50 млн. долара според хора, запознати с пътуването. На персонала е било забранено да носят мобилни телефони с камери. Американският рап певец Pitbull и южнокорейската звезда PSY са били наети за събитието. 

По това време младият принц купува яхтата Serene, дълга 439 фута и наета от Бил Гейтс през предишната година, за 429 млн. евро. Принцът купува и замък в близост до Версай за 300 млн. долара. 

Купонът на острова обаче се налага да приключи по-рано, тъй като визитата на принца става публично достояние на малдивската преса. Медиите в Иран, вечният враг на Саудитска Арабия, започнаха да разпространяват новината. Така престоят на принца и неговата делегация продължава по-малко от седмица. 

През следващите няколко години Мохамед бин Салман успява да ограничи правомощията на религиозната саудитска полиция, разширява правата на жените, започва война с Йемен и задържа милиардери и свои роднини в хотела „Ritz-Carlton” в столицата покрай корупционна афера.

Известно време след това силите за сигурност, които са под неговото директно ръководство, извършват покушението срещу основният критик на режима, журналистът Джамал Кашоги в Истанбул (Принц Мохамед каза, че не е поръчал убийството).

Сега, когато 84-годишният крал Салман страда от здравословни проблеми, разбирането на възхода на младия принц е все по-важно за оценка на посоката, която Саудитска Арабия може да поеме, ако принц Мохамед стане крал Мохамед.

Безразборните харчове на престолонаследника и манията му по парите произхождат от една семейна тайна. През по-голямата част от живота си принцът не е бил толкова богат, колкото другите членове на семейството му.

Като принц баща му Салман получавал огромна месечна издръжка от дядото - крал Абдула. Сумата отивала за поддръжка на дворците, заплати на персонала и щедри дарения. В един момент Салман се оказал дори сериозно задлъжнял. Така вместо да разчита на благоволението на който и да е крал, принц Мохамед решава да стане бизнесмен.

.До 16-годишната си възраст Мохамед успява да събере около 100 хил. долара, продавайки подарени златни бижута и луксозни часовници. Тази сума той използва за начален капитал за търговия с акции.

Принцът губи парите си, но стойността на портфейла му се покачва, създавайки у него усещане, че може да продължи в тази посока. Именно поради тази причина, той заминава да учи в чужбина.

Принц Мохамед се фокусира върху изграждането на богатство, създавайки компании и придобивайки дялове в други.

 През 2008 г., чрез посредници той успява да убеди телекомуникационната компания Verizon да внесе оптичната инфраструктура на Саудитска Арабия. Сделката предвижда Verizon да получи мониритарен дял в съвместна компания, чийто най-голям партньор е една от многото компании на принц Мохамед.

По онова време правният отдел на Verizon е оглавяван от Уилям Бар – сегашният главен прокурор на САЩ. Проектът обаче остава нереализиран. 

Проблеми има и около търговията с акции на принц Мохамед. През 2013 г. регулатори откриват съмнителни търговски практики на трейдър, търгувал от името на принца. Случаят разгневява крал Абдула, който изтласква младия принц от всички правителствени дела. Но това се оказва временно. Принцът знае как да си върне статута в Кралския двор. 

Веднага след като баща му се възкачва на трона, идеите на младия принц изведнъж стават приоритетни. Денят след погребението на крал Абдула Мохамед си осигурява контрол върху Кралския двор. В 4 часа сутринта той привиква високопоставени правителствени служители и бизнесмени, като срещата е насрочена за по-късните часове на деня.

Въпросът, който им задава е един – „твърде рисково ли е да се правят промени в правителството?“ Някои от съветниците са били на мнение, че промяната трябва да се случи постепенно.

„Глупости!“, отговаря Мохамед, по думите на човек присъствал на срещата. „Ако е правилното нещо, ще го направим още днес“, заявява принцът.

В рамките на една седмица принц Мохамед бин Салман поема икономиката на кралството и военните сили. Той се обкръжава с нови съветници, някои от които с малък политически опит, и ги окуражава да спорят с него до късно през нощта. Човекът, който го разследва през 2013 г. за търговия с вътрешна информация Мохамед Ал Шайк, става негов старши икономически съветник.

Принц Мохамед оглавява и държавната петролна компания Saudi Aramco – най-печелившато дружество в света. Увеличаването на богатство и силата се превръща в мания на принц Мохамед.

*Авторите на текса Брадли Хоуп и Джъстин Шек са репортери на The Wall Street Journal. Историята е базирана по книгата „Кръв и петрол: Безмилостният стремеж на Мохамед бин Салман за глобално господство“, която ще излезе на 1 септември тази година в САЩ.