Истории на успеха: Тим Кук и Apple след ерата Стив Джобс

Един индустриален инженер продължи успешно мисията на Стив Джобс

12:37 | 8 август 2020
Обновен: 12:37 | 8 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Тим Кук, главен изпълнителен директор на Apple. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Тим Кук, главен изпълнителен директор на Apple. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

След смъртта на Стив Джобс Силициевата долина очакваше, че бизнесът на Apple няма да оцелее. Днес акциите на Apple са рекордно скъпи, а пазарната оценка на компанията е 1.9 млрд. долара – по-голяма от БВП на Канада, Русия или Испания, пише The Wall Street Journal в свой анализ. Освен всичко компанията продължава да доминира на пазара на смартфони. Това е доказателство как един индустриален инженер продължи успешно мисията на Стив Джобс. 59-годишният изпълнителен директор е предпазлив, тактичен и екипен играч.

Кук според много бивши ръководители в Apple е корпоративен колос, преследващ растеж, изграждайки империя около революционните изобретения на своя предшественик. Успехът му в привличането на клиенти от Китай помогна за ръста в продажбите, докато стремежът му за ефективност държи разходите под контрол.

Преходите от един силен лидер към друг силен лидер рядко са успешни. Microsoft се сблъска с предизвикателства, когато Бил Гейтс преотстъпи юздите и General Electric понесе негативни ефекти, когато Джак Уелч предаде щафетата.

Откакто Тим Кук започна да управлява компанията през 2011 г. – годината, в която почина Джобс, приходите и печалбата на Apple се увеличиха повече от два пъти, а пазарната стойност на компанията нарасна от 348 млрд. до 1.9 трлн. долара.

Финансовия отчет на технологичния гигант от миналата седмица вдигна акциите с над 10% за един ден.

След като публично обяви, че е гей Кук засили застъпничеството на Apple по теми като поверителност, устойчивост и права на човека. Тези позиции обаче дадоха и повод за критики към компанията, че не винаги спазва ценностите си, особено в Китай, където Apple е преотстъпила операциите в центровете за данни на китайско държавно дружество и се поддаде на правителствен натиск да премахне приложения, свързани с протестите в Хонконг. Компанията защити своите практики, като заяви, че следва законите в страните, в които оперира.

Междувременно миналата седмица в изявление пред Конгреса на САЩ, заедно с други лидери на технологични гиганти, Кук заяви, че лично е ангажиран с увеличаването на броя на жените и черните в мениджърските редици на Apple. По време на тези изслушвания той защити и отношението на компанията към разработчиците на приложения, които се оплакват от пазарната мощ на Apple.

Една от успешните стратегии на Тим Кук е чрез малки стъпки да изгради „крепост“ около iPhone чрез пускането на пазара на продукти като смарт часовник, AirPods и други абонаментни услуги.

От момента, в който пое поста през 2011 г., Кук следваше съветите на своя предшественик. Той ставаше всяка сутрин в 4 сутринта, преглеждайки данните за продажбите в световен мащаб. Беше запазена и петъчната среща с оперативния и финансовия персонал, която членовете на екипа наричаха „ вечерна среща с Тим“, тъй като самото събиране продължаваше с часове до вечерта. Тим Кук обаче рядко посещава дизайнерското студио на Apple - място, на което Джобс ходеше почти всеки ден.

Кук е описан от колеги и познати като скромен работохолик с единствен ангажимент към Apple. Въпреки че настоящите и бивши служители казват, че Кук е създал по-спокойно работно място от Джобс, той е определян също така като взискателен и ориентиран към детайлите.

Когато Apple продължи да прави рекордни печалби, Кук насочи вниманието си към инвеститорите, които искаха да знаят какво ще се случи с растящия финансов резултат. Инвеститорите от Wall Street искаха Apple да върне капитал към тях.

На по-късен етап компанията отдели 30 млрд. долара за обратно изкупуване – сума, която се увеличаваше всяка година и достигна до 360.7 млрд. долара за последните осем години. Това помогна за привличането на други инвеститори, включително на Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет.

Том Кук прекрои и борда на Apple като замени директори, насочени към продуктите и маркетинга към такива, ориентирани към финансите. Но въпреки това той призова ръководителите на екипите, занимаващи се със софтуер, хардуер и дизайн да си сътрудничат.

Apple Watch.

Интересен елемент от подхода на Тим Кук е събирането на информация от холивудски продуценти като Брайън Грейзър, за да научи повече за развлекателния бизнес преди да одобри бюджет от 1 млрд. долара за услуга за стрийминг телевизия, са разказали хора, запознати със срещите. Първоначално обаче тези услуги на компанията се сблъскват с критики.

Apple Music беше обновена след първата си година, докато Apple TV + бе изправена пред критики, че стартира само с девет шоута - атака, на която реагира като добави филми като този на Том Ханкс за Втората световна война „Хрътката“.

Кук за първи път отвори китайския пазар за Apple, като прехвърли производство към заводите там. Той разчиташе на това производствено присъствие и на повече от три милиона китайски служители във веригата на доставки на Apple, за да разшири продажбите, като подписа и споразумение през 2014 г. с China Mobile Ltd., която разшири разпространението на iPhone до 700 милиона нови потребители. Сделката помогна за превръщането на Китай във втория по големина пазар за Apple.

В САЩ Кук се изправи дори пред потенциална заплаха за внос на устройства, произведени в Китай. Той се опита да защити Apple, като даде на двете страни това, което искат.

След като администрацията на Тръмп предложи въвеждането на мита, той направи изказване в подкрепа на свободната търговия на китайски икономически форум през 2018 г. В САЩ пък Кук се срещна с търговския представител Робърт Лайтхайзър и икономическия съветник Лари Кудлоу. В резултат администрацията освободи смарт часовника на Apple от ранения кръг от мита.