V-образно, U-образно или L-образно възстановяване - всички те вещаят проблеми

Използването на букви, за да се определи посоката на икономиката, може би не е най-удачният вариант

19:33 | 3 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

V-образно, U-образно или L-образно - това може би не е най-добрият начин да се установи какво ще е икономическото възстановяване след коронавирусната пандемия. По-добрата аналогия вероятно е по отношение на нестабилната линия на икономическия живот, която се изменя, докато страните въвеждат и отменят мерки за овладяването на заразата, пише Даниел Мос за Bloomberg. 

Това е най-видимо в Азия, където икономическите данни не са еднозначни. Проучване на Японската централна банка за бизнес доверието, което обхваща едно тримесечие, показва, че увереността сред най-големите производители се понижава до нивата от глобалната финансова криза. Същият доклад показва, че плановете за капиталови разходи се повишават с 3.2% - двойно над очакванията и на фона на спада през предходното тримесечие. Това обаче няма да помогне да се избегне икономическия спад в Япония през тази година, като очакванията са за понижение на БВП от 20% през второто тримесечие. 

Южна Корея показва подобен модел. Износът на страната се свива с 10,9%, докато вносът на съоръжения за производство на чипове нарасна със 140%, след ръст от 168% през май. Сеул все още се придържа към официалната си прогноза за 0,1% спад на БВП тази година. В сравнение с някои други страни, това би бил огромен успех. 

Междувременно в Китай заводите продължават да работят, но продажбите на дребно се понижават и сектора на услугите също отчита спадове. БВП на Китай вероятно ще отбележи 2,1-процентен растеж през тази година, сочат прогнози на Bloomberg Economics. Преди шест месеца азиатската страна би приела този резултат за бедствие, но имайки се предвид удара в Европа и САЩ, всичко над нулата все пак е положително. 

Икономическото възстановяване в региона и това как ще изглежда то зависи от редица въпроси - в какво страната е добра; с кого търгува; нарастват ли, или се понижават случаите на новозаразени в нея; какви са фискалните ѝ отговори. 

Икономическият удар за азиатския регион тази година ще бъде най-големият в модерната история, прогнозира Международният валутен фонд в сряда. Фондът очаква понижение на БВП за региона с 1,6%, а за глобалната икономика - с 4.9%. 

Разглеждайки само широката посока на икономическото възстановяване, има риск да се пропуснат редките позитивни данни. Те ще са най-ранните индикации за работещите модели. Тъй като пандемията ще се задържи в света за известно време, това е от водещо значение. Правителствата не могат да управляват безграничните бюджети завинаги, нито централните банки безкрайно да печатат пари.