Забавя ли се британската икономика

Никълъс Гартсайд, JPMorgan Asset Management

10:00 | 25 април 2016
Обновен: 14:06 | 25 април 2016
Автор: Иван Николов
Лондон. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg
Лондон. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg

Коментар на Никълъс Гартсайд, JPMorgan Asset Management за последиците от Brexit - интервю за Анна Едуардс от Bloomberg, 25 април 2016.

Много интересна перспектива от бившия гуверньор на Bank of England Марвин Кинг миналата седмица в интервю за Франсин Лакуа. Марвин Кинг каза, че вероятно ефектът на Brexit е преувеличен от двете кампании в дебата. Това ли е опасността? Че и двете страни прогнозират или просто коментират темата с преувеличение? Възможно ли е?
 

Пазарите преувеличават, нали? И хората - също. Но като погледнем и отстъпим назад, виждаме, че за момента Великобритания се забавя. Това няма връзка с политиката, просто това е мястото, на което сме в цикъла.
Вижте нивата на безработица, нивата на икономически растеж. Те показват забавяне във Великобритания.


Накрая това ще бъде водещият фактор.
Вижте паунда, вижте доходността на облигациите.
Слабият паунд показва вероятно по-ниска доходност от облигации и вероятно намеса на BoE.

 

Какво прави BoE? Имахме проучване наскоро и икономистите прогнозираха, че почти всичко може да се направи от BoE, ако гласуваме за Brexit. Няма ограничения в набора политики.

Това е по-малко коментар за Brexit, а повече за това как реагираме на забавяща се икономика.
Банката може да направи много, видяхме други централни банки колко иновативни са в набора си инструменти.

Вероятно банката най-напред ще се насочи към намаляване на лихвите и след това ще направи повече като QE.
Разбира се, банката има възможност да направи и двете. Не са вдигали лихвите от векове и QE е на това ниво от дълги години.


Да говорим за стратегиите ви в момента. Имате някои идеи в бележките си тази сутрин. Европейските финанси е една от тях. Как я отигравате? Четох интересен коментар тази сутрин за използването на CoCo и дали банките и централните банки са по-малко заинтригувани към CoCo непосредствено след финансовата криза. Какво мислите за това? Кои части на европейските финанси следите в момента и къде искате да се включите?

Харесваме CoCo. Отново, ако погледнете какво става в Европа - имаме растеж на икономиката, банките продължават с дилевъриджа, повишават капитала, така че имаме на макрониво много по-благоприятни условия за притежателите на дълг.

Един от начините за отиграване на това е чрез CoCo, други облигации.
При доходността - тя е доста добра, е, зависи от облигациите, но имаме 5-7,5%, които изглеждат привлекателни като имаме предвид негативните лихви по депозитите.