Ел-Ериан: Петролът ще е евтин още дълго

Петролният пазар ще е волатилен, но суровината ще остане евтина

14:44 | 9 ноември 2015
Обновен: 14:49 | 9 ноември 2015
Мохамед Ел-Ериан, бивш главен изпълнителен директор на PIMCO. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Мохамед Ел-Ериан, бивш главен изпълнителен директор на PIMCO. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Експертът по петролния пазар и бивш главен изпълнителен директор на международната инвестиционна компания PIMCO - Мохамед Ел-Ериан прогнозира, че петролът ще остане евтин още дълго. Той каза, че на петролния пазар ще има колебания и налице ще е волатилност, но въпреки това суровината ще остане евтина.

„На макро ниво ефектът от спирането на проекта за нефтопровода Keystone ще е ограничен”, каза Ел-Ериан по повод на спрения проект за нефтопровод между Канада и САЩ.  Динамиката на петролния пазар се промени напълно. Не само, че има промени в търсенето и предлагането, които предполагат да достигнем дори по-ниска цена на петрола, а и позицията на Саудитска Арабия се измени. Сега това решение ще има много по-слабо влияние на макро ниво, отколкото би имало в миналото. На ниво компании, разбира се, влиянието ще е сериозно, най-вече върху изпълнителя на проекта TransCanada. Решението за спирането на проекта е сигнал за пазара, че трябва да се гледа отвъд обичайните търговски и икономически анализи, под внимание да се вземат и други фактори, защото те ще стават все по-важни. Вече ги виждаме в Европа и на развиващите се пазари. САЩ също няма имунитет към тези извънтърговски фактори.

„Освен ако по света не се случи някакво мащабно икономическо бедствие, петролът ще продължи да се търгува на ниво между 50 и 65 долара за барел”, каза Ел-Ериан.

„За страните, които са зависими от внос на петрол, ниската цена на суровината ще е нещо положително. Страните износителки на петрол ще са разделени на две. От една страна, стоят страните, които ще изпитват сериозни трудности и ще са близо до катастрофа или до политическа грешка. В тази група попадат Венецуела и Русия. От другата страна стоят страните, които са натрупали огромни резерви и постепенно се приспособяват към по-евтиния петрол. Те няма да имат проблеми. Това са ОАЕ, Саудитска Арабия, Кувейт. По средата са държави, на които ще им е по-трудно, но все пак ще се справят, като Колумбия. От ключово значение ще е да не изпускаме от очи страни като Венецуела, Нигерия и Русия, защото от тях може да дойде разрив”, завърши Ел-Ериан.