Пет важни задачи в списъка на Борис Джонсън

След спечеленото мнозинство остава да се види дали Джонсън ще изпълни обещанията си

18:16 | 14 декември 2019
Обновен: 23:03 | 5 юни 2020
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

С осигуреното значително мнозинство в парламента Борис Джонсън може да продължи с плановете си, уверен, че депутатите ще ги подкрепят. BBC изброява пет големи задачи в списъка на Джонсън при връщането му на Даунинг Стрийт.

Приключване на процеса по Brexit и търговско споразумение

Премиерът има поредица от обещания, които трябва да спази. Първото е страната на напусне Европейския съюз на 31 януари. Сега той има мнозинството в парламента, за да прокара необходимите закони, така че няма причина да се мисли, че това няма да се случи по график. След това Джонсън трябва да постигне изключително бързо амбициозно търговско споразумение с ЕС. Премиерът трябва да го ратифицира преди края на преходния период след Brexit на 31 декември 2020 г. Това е времето между излизането на Обединеното кралство от ЕС със споразумение и окончателното му прекратяване при условията на нови отношения. И накрая, Джонсън обеща, че след преходния период няма да има проверки на стоки, които се движат между Великобритания и Северна Ирландия.

Отговор на нарастващите изисквания към Националната здравна служба

В политическите си програми консерваторите, като всички основни партии, обещаха допълнително финансиране за Националната здравна служба. Освен всичко друго, това би означавало десетки хиляди допълнителни медицински сестри.

Справяне с кризата с осигуряването на социални грижи

Намирането на решение на кризата в системата за социални грижи, която подкрпя възрастни хора и хора с увреждания, трябва да бъде по-нагоре в списъка със задачи на Борис Джонсън. Би трябвало да бъдат осигурени допълнителни 1 милиард британски лири годишно за следващите пет години за поддържане на текущата система.

Работа за постигане на целите, свързани с изменение на климата

Борис Джонсън е изправен пред огромни предизвикателства, свързани с околната среда и трябва да взема бързи решения.

Междувременно ЕС въвежда граничен данък за държавите, които не намаляват парниковите газове.

Трансформиране на имиграционната система

Има три големи въпроса, свързани с класифицирането на работниците мигранти според техните умения и способности. Първо, може ли наистина този модел да бъде въведен до крайния срок, който консерваторите са определили - през януари 2021 г.? Второ, може ли някой да е сигурен, че крайната схема ще изглежда като обещаната? И накрая, какво ще бъде въздействието на тази идея върху нетната миграция?