Има ли нов американо-турски съюз?

Внезапното затопляне между Анкара и Вашингтон може и да е временно разведряване

12:30 | 14 септември 2019
Реджеб Таийп Ердоган и Доналд Тръмп
Реджеб Таийп Ердоган и Доналд Тръмп

Миналия уикенд американски и турски сили започнаха съвместни патрули в североизточната част на Сирия, на юг от дългата й граница с Турция. Привидно те отговарят на искането на Анкара да създаде буфер срещу сирийските кюрдски милиции, които тя вижда като заплаха, но които са подкрепени от САЩ в битката срещу Ислямска държава, пише Investor.bg

Това сближаване между Анкара и Вашингтон - два отчуждени съюзника от НАТО, натрупали толкова взаимни оплаквания през последните четири години, че някои американски и европейски представители считат Турция за квази-противник - изглежда прекалено хубаво, за да продължи.

Или просто турският президент Реджеп Тайип Ердоган е благословен от късмета? Умел и сприхав, Ердоган, идеологическа смесица от неоислямизъм и национален популизъм, е страхотен оцеляващ. Но инстинктът му е да се поляризира, като неговият начин на действие е да остане във вечна война. Миналият уикенд беше класически пример.

Съвместният американо-турски патрул трябва да се счита за успех, макар и временен.

Когато президентът на САЩ Доналд Тръмп внезапно обяви миналия декември, че САЩ ще се изтеглят от Сирия, Ердоган побесня. Според него Вашингтон оставя северна Сирия на изток от река Ефрат в ръцете на мощна кюрдска милиция, съюзена с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води война срещу Анкара от 1984 г. Поддържаните от САЩ кюрди контролират една четвърт от Сирия след осем години гражданска война там, като Турция се опасява от появата на полу-независима държава на границата си, която би подхранила сепаратизма сред турските кюрди.

Вижте цялата статия на Investor.bg.