ЕС не може да преговаря със САЩ при заплахи

Бернд Ланге, председател на Комисията по международна търговия, ЕП

22:55 | 9 април 2019
Автор: Иван Николов
Логото на Rolls-Royce на двигателите Trent 900 на Airbus 380 за доставка на Nippon Airway в Тулуза, Франция. 20 март 2019. Photographer: Balint Porneczi/Bloomberg
Логото на Rolls-Royce на двигателите Trent 900 на Airbus 380 за доставка на Nippon Airway в Тулуза, Франция. 20 март 2019. Photographer: Balint Porneczi/Bloomberg

ЕС не може да преговаря под натиск, каза председателят на Комисията по международна търговия в ЕП Бернд Ланге през Bloomberg в отговор на съобщението от Вашингтон за планирани мита за внос на стоки за 11 млрд от ЕС.

Американските мита са главно заради субсидиите на европейски авиопроизводител Airbus.

ЕК обяви, че готви ответни мерки срещу американски стоки и особено срещу Boeing.

 

Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер каза, че по-малко е повече, когато става дума за деликатните трансатлантически отношения и навиците в социалните медии на президента Тръмп.

Юнкер каза на конференция в Брюксел, че „се надява краят на търговската война между Европа и САЩ да издържи енергията в Туитър на Белия дом”.

В четвъртък пратеници на страните от ЕС ще обсъдят мандата на ЕК за преговори със САЩ за сваляне на митата.

Бернд Ланге, председател на Комисията по международна търговия в Европейския парламент е скептичен за преговори под натиск.

"От европейска страна направихме доста отстъпки", каза Ланге.

"За повече внос на LNG, соя, признаваме соя като устойчива, така че много стъпки стъпки са направени към САЩ. Сега Тръмп обявява тези допълнителни мита и според мен не е възможно да се преговаря при тези обстоятелства. Би трябвало да стъпим на основата на сътрудничеството, не на конфронтацията".

Чуйте интервюто му за Bloomberg.

 

Boeing обяви рязък спад на поръчките за първите 3 месеца на годината, първи знак за финансовите затруднения, пред които се изправя авиопроизводителя от САЩ след двете катастрофи на 737 МАХ.

Компанията достави само 89 самолета от монофюзелажните 737 през първото тримесечие, включително 57 от модела МАХ според данните от сайта на Boeing. Това е една трета по-малко доставки от семейството самолети за същия период година по-рано.

Boeing разчиташе на повишение в края на тримесечието, за да компенсира забавянето в доставките на 737, които осигуряват около една трета от печалбата му, след като бури и забавени в доставките на двигатели попречиха на производството в Сиатъл.

Европейският производител Airbus също страда от забавяне. През първото тримесечие отказите бяха повече от продажбите с 58 самолета.