Европейските икономики реагират на забавянето в Китай

Антонио Гарсиа Паскуал, гл. европейски икономист в Barclays и Паоло Скарони, зам.-председател на Rothschild

09:26 | 26 февруари 2016
Обновен: 13:26 | 26 февруари 2016
Автор: Иван Николов
Антонио Гарсиа Паскуал, гл.европейски икономист в Barclays и Паоло Скарони, заместник председател на Rothschild
Антонио Гарсиа Паскуал, гл.европейски икономист в Barclays и Паоло Скарони, заместник председател на Rothschild

Как европейските икономики отразяват забавянето в Китай - коментар на Антонио Гарсиа Паскуал, гл. европейски икономист в Barclays и Паоло Скарони, зам.-председател на Rothschild в студиото в Лондон с Франсин Лакуа от Bloomberg на 26 февруари 2016.

 

Да се спрем и на Китай. Очакваме повече волатилност, още турбулентност особено по отношение на акциите. Какво означава това за европейската икономика? Вече виждаме известно влияние, данните за германската икономика са малко по-лоши от очакваните.

Антонио Гарсиа Паскуал, главен европейски икономист в Barclays: Така е. Дялът на експорта е доста по-нисък. Днес ще видими данните за БВП на Великобритания, но и там очаквам известен спад в експорта. Така че, изглежда изглежда това ще продължи да е фактор в по-слабата икономика.

Слабата икономика по света означава и по-слаба икономика в Еврозоната и в Европа като цяло. Не смятаме, че това ще отмине скоро. Дори и да считаме, че в Китай могат да се вземат някои мерки, има забавяне по цялата структура и това е видимо в търговията по света.

 

Кога смятате, че забавянето ще се превърне в рецесия? Идвате на всеки три седмици и всеки път ви питам ще преразгледате ли прогнозите си. Ще навлезем ли скоро в режим „рецесия“?

Антонио Гарсиа Паскуал, главен европейски икономист в Barclays: Преди малко споменахте петрола.

За Европа петролът се оказа печеливша карта и продължава да е такава за търсенето на вътрешния пазар, индивидуалното потребление и в частните инвестиции. Мисля, че вътрешният пазар е все още устойчив  и е поел по пътя на постепенното възстановяване. Има рискове, но е твърде рано да се каже, че Европа е пред рецесия. Данните не говорят за подобно нещо, макар и да има забавяне.

 

Паоло, как изглеждат нещата за вас. Вие разговаряте ежедневно с високите етажи на бизнеса. Разполагаме с графика на БВП за Еврозоната по тримесечия. Но имаме проблем с бежанците, а и политически Европа не е толкова силна колкото ни се иска да бъде. Наистина ли няма нещата да се влошат?

Поало Скарони, заместник председател на Rothschild: Бежанската криза ще бъде истински проблем, особено през лятото, когато ще се възобнови потокът от бежанци. Застрашен е и Шенген. От политическа гледна точка, положението в Европа никога не е било толкова лошо.

При европейската икономика нещата са доста позитивни поради причините, за които спомена Антонио. Потребителите са облагодетелствани от цената на петрола и затова компаниите за потребителски стоки, с които разговарям гледат на бъдещето сравнително оптимистично.

 

Данните, които гледаме са едни и същи и не разбирам, а защо тогава се очаква ЕЦБ да направи нещо повече? Говорим за увеличаване на негативните лихви.

Антонио Гарсиа Паскуал, главен европейски икономист в Barclays: Те са изправени пред огромното предизвикателство на инфлацията. Всеки път те публикуват прогноза и три месеца по-късно се налага тя да бъде коригирана, при това значително.

Така че, ако разгледате прогнозата за 2017, тя вероятно ще се разминава с 50-60 базисни пункта с целта, която са набелязали. Затова не може просто да спрат, те трябва да направят нещо повече.

Вярно е, че освен разминаването с целената инфлация, има и начини за повишаване на икономическия ръст, но двете трябва да се съберат.

При ръста имаме рискове, а инфлацията е реална, прогнозите за инфлацията са по-ниски и очевидно те трябва да направят нещо повече. Въпросът е какво да се направи, така че предприетите мерки да бъдат благоприятни, а не да навредят на финансовия сектор. Това е голямото предизвикателство пред ЕЦБ.

Проблемът не е тривиален.