Британските „тихи напускащи“ струват на икономиката 257 млрд. паунда

Демотивация на служителите и работниците е пряк ефект от провала на управляващите и недоверието в системата - хората се чувстват изоставени от политиците и, че трябва сами да се справят с последиците от събития като Brexit и пандемията

15:04 | 15 юни 2024
Автор: Ирина Анхел
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Миналата година икономиката на Обединеното кралство е загубила над 257 млрд. паунда (327 млрд. долара) потенциална продукция заради демотивирани работници, което допринася за кризата в производителността, заради която страната изостава от другите богати държави.

Според публикувано в сряда изследване на Gallup, което проследява бавното намаляване на мотивацията през последното десетилетие, само един от всеки 10 британски работници е класифициран като „ангажиран“ в работата, което означава, че полага самостоятелни усилия при изпълнението на задачите, които се изискват от него.

Резултатът представлява обрат за Обединеното кралство, което в началото на 2010 г. имаше втория най-висок дял на ангажирани работници в групата на седемте индустриални държави. Сега този показател е спаднал под средните стойности както в Г-7, така и в останалата част на Европа. Сега той е доста под световния показател от 23 %.
 
Britain’s ‘Quiet
Работниците в Обединеното кралство стават все по-малко мотивирани в сравнение с колегите си. Процент на ангажираните служители

Според изследователите на Gallup това ниво на ангажираност означава, че в Обединеното кралство има проблем с „тихите напускащи“ или хората, които правят минимума на работното място, вместо да са „активно ангажирани“. Ангажираността се понижава и от друга категория работници, които дори се противопоставят на усилията на шефовете. 

Проучването разглежда връзката между мотивацията на работниците и производството на ниво фирма в различните сектори и установява, че включително загубеното производство и загубеният потенциал може да струват на Обединеното кралство 11 % от Брутния вътрешен продукт.

„Опасната заплаха за икономиката на Обединеното кралство в момента е работна сила, която по същество се е отдръпнала, а политиката не прави това по-лесно“, казва Джереми Бречисен, управляващ партньор за Обединеното кралство в Gallup, като добавя, че работниците се чувстват изоставени от политиците да се справят с последиците от събития като излизането на Великобритания от Европейския съюз. „Налице е въздействието на провала на правителството или недоверието в системата“.


Тези настроения се проявяват с пълна сила в навечерието на общите избори на 4 юли. Социологическите проучвания сочат, че избирателите вероятно ще сложат край на 14-годишното управление на консерваторите, като партията на министър-председателя Риши Сунак губи позиции както пред опозиционните лейбъристи, така и пред дясната партия „Реформаторски блок на Обединеното кралство“. 

Работата на „Gallup“ също така подчертава предизвикателствата пред лейбъристите, ако те спечелят поста, с пречки за съживяване на икономиката и повишаване на жизнения стандарт.

Обединеното кралство се бори да стимулира икономиката си, която миналата година изпадна в лека рецесия. Английската централна банка очаква слаб растеж през по-голямата част от тази година. Икономистите прогнозират малък спад в производството, когато по-късно в сряда ще бъдат публикувани данните за април.

Производителността е голяма част от проблема. Производството на един отработен час е в застой от финансовата криза насам, изоставайки от САЩ и други богати страни. В същото време във Великобритания има по-малко работници, отколкото преди Covid, след като повече от 800 000 души напуснаха работа поради дългосрочно заболяване, пенсиониране или образование.

UK economy
Обединеното кралство преживя загубено десетилетие за производителността

Gallup установи, че липсата на яснота за това какво трябва да се постигне е един от основните фактори за ниската ангажираност. Макар че част от това се дължи на лошото управление, в Обединеното кралство ситуацията се е влошила от поредица сътресения - от Brexit до пандемията и макроикономическата несигурност, казва Брешийзен. Външни фактори като политиката са причина за около 30 % от разликите в нивата на ангажираност като цяло, добави той.

Великобритания постига добри резултати по някои показатели. Около 40 % от служителите в Обединеното кралство изпитват ежедневен стрес, което е под средното за Европа. Но демотивираната работна сила затруднява привличането и задържането на квалифицирани работници в страната. Освен това британците са по-склонни ежедневно да изпитват други негативни емоции като тъга или гняв, установи Gallup. 

„Все още има много неща, които са много привлекателни за Обединеното кралство, но рискът в бъдеще е това да започне да подкопава марката на страната, която е ценност за служителите“, каза Брешийзен. „Най-добрите и най-умните няма да искат да дойдат в Англия, ако това е ужасно място за работа, много по-вероятно е да искат да отидат в Канада или Америка, или Германия, или някъде другаде, където знаят, че това ще означава по-добър професионален опит.“