Макрон и Шолц бяха победени от крайната десница на изборите в ЕС

Въпреки пораженията на национално ниво, лявоцентристките и дясноцентристките партии в цяла Европа са на път да запазят мнозинството си на вота в целия Европейски съюз, който определя състава на законодателната асамблея на блока

22:12 | 9 юни 2024
Обновен: 22:16 | 9 юни 2024
Автор: Аня Нусбаум, Михаел Нинабер, Наталия Дроздяк
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц претърпяха огромни поражения на изборите за Европейски парламент в неделя, тъй като крайно десните партии постигнаха успехи, които биха могли да повлияят на блока да заеме по-твърда позиция по отношение на миграцията и да разстрои амбициозните действия за опазване на климата.   

Въпреки пораженията на национално ниво, лявоцентристките и дясноцентристките партии в цяла Европа са на път да запазят мнозинството си на вота в целия Европейски съюз, който определя състава на законодателната асамблея на блока. Прогнозите бяха, че Европейската народна партия на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще завърши на първо място, получавайки 181 места. 

Във Франция Националното обединение на Марин Льо Пен спечели с 32% от гласовете - в съответствие с очакванията - докато партията на Макрон „Ренесанс“ изостана с 15%, според проучване, публикувано от Ifop. В Германия социалдемократите на Шолц се сринаха до най-лошия си резултат в историята, като изостанаха както от опозиционните консерватори, така и от крайнодясната Алтернатива за Германия. 

„Президентът не може да остане глух за посланието, изпратено от френския народ“, заяви пред поддръжници след обявяването на резултатите Жордан Бардела, ръководител на Националния митинг. „Тържествено го молим да вземе под внимание тази нова политическа ситуация, да се върне при френския народ и да организира нови парламентарни избори.“

Тъй като най-големите икономики в блока се борят с несигурното хващане на властта у дома, резултатът подчертава колко трудно е за Европа да намери ясно лидерство, което да ръководи най-важните политики на ЕС.

Предупрежденията на Макрон за възхода на авторитаризма и призивът за европейско единство в навечерието на вота не успяха да повишат резултата му, тъй като загрижеността за инфлацията, сигурността и имиграцията доведе до увеличаване на подкрепата за Льо Пен. Преди гласуването той представи изборите като екзистенциална борба за континента и ключова за битката на Украйна срещу Владимир Путин. 

Репутацията на френския президент като реформатор и управител на икономиката също понесе удари през последните месеци, като правителството беше принудено да търси десетки милиарди евро за икономии, след като дефицитът му се увеличи, а S&P Global Ratings понижи кредитния рейтинг на страната. 


Партията на Льо Пен ще победи тази на Макрон на изборите за ЕС 

Според първата прогноза за формирането на Европейския парламент дясноцентристката група на ЕНП ще спечели, като заедно със социалистите и демократите и либералите ще получи общо 398 места от общо 720. Крайно десните Европейски консерватори и реформисти, заедно с групата „Идентичност и демокрация“, ще имат общо 133 места. Предвиждаше се Зелените да намалеят от 71 на 53 места. 

Прогнозата се основава на националните оценки от 11 държави и на предизборните проучвания за останалите.

Тези резултати означават, че висшите постове в блока, включително председателите на Европейската комисия и Европейския съвет, вероятно ще бъдат разпределени между лидерите на основните партии. Това би могло да осигури известна приемственост на ключовите политики в момент на огромна геополитическа несигурност, когато на изток бушува войната на Русия в Украйна, а Китай става все по-настъпателен. 

ЕС е изправен и пред предизвикателства, сред които как да запази фискалната си устойчивост, като същевременно инвестира в по-екологично бъдеще, повишава конкурентоспособността на европейското производство и укрепва отбранителните си способности на фона на перспективата за завръщане на Доналд Тръмп на президентския пост в САЩ, което може да окаже влияние върху всичко - от търговията до политиката в областта на околната среда.

Около 360 млн. души имат право да гласуват за 720-те законодатели, които ще работят в асамблеята на ЕС през следващите пет години. Повечето от 27-те държави членки гласуват в неделя, като резултатите ще бъдат обявени вечерта. 


Избори за Парламент на ЕС през 2024 г: Разпределение на местата по политически групи, към 9 юни, 20:35 ч., брюкселско време

В Германия консервативният алианс ХДС/ХСС е на път да спечели комфортно с 30 %, като AfD е на второ място с 16 %, а SPD - с 14 %, според прогнозите на обществената телевизия ARD. Другите две партии в управляващия алианс на Шолц - Зелените и Свободните демократи - също се представиха зле, получавайки съответно 12% и 5%.

Генералният секретар на ХДС Карстен Линеман постави под въпрос дали Шолц запазва авторитета си да ръководи страната и обвини политиката на управляващата коалиция за възхода на AfD.

Алис Вайдел, един от лидерите на AfD, заяви, че една от причините за успеха на партията е, че избирателите са станали по-критични както към ЕС, така и към еврото, особено в източните региони на Германия, където партията е най-силната сила.

„След трудното начало на предизборната кампания, ние влязохме в заключителните етапи изключително ефективно“, каза Вайдел в интервю за обществената телевизия ARD.

Но вътрешните борби между различните крайно десни партии вероятно ще попречат на формирането на единна фракция на ниво ЕС.

Алтернатива за Германия беше изключена от паневропейската политическа група „Идентичност и демокрация“, след като водещият ѝ кандидат Максимилиан Крах заяви, че не всички членове на нацистката паравоенна организация SS са били престъпници. Това се случи, след като Крах вече трябваше да се оттегли от кампанията на фона на скандал с шпионска афера. 

В Нидерландия холандският консерватор Герт Вилдерс отбеляза значителни успехи в четвъртък, въпреки че не успя да спечели най-много места в Европейския парламент. Тази победа бе извоювана от коалиция от леви партии.

На карта са заложени изключително важни въпроси, които трябва да бъдат решени през следващия парламентарен мандат, включително как да се повиши конкурентоспособността на европейската промишленост, как да се повиши отбранителният капацитет на блока и как да се конкурира с Китай. Бъдещите разходи за Украйна също могат да бъдат одобрени от парламента.