Двугодишната война в Украйна промени начина, по който мислят военните

Световният пазар на дронове се очаква да достигне 260 млрд. долара до 2030 г., нараствайки почти десетократно в сравнение с годината преди пълномащабното нахлуване на Русия

19:00 | 23 февруари 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Откакто Владимир Путин започна пълномащабното си нахлуване в Украйна, военни стратези, световни лидери и граждани анализират опустошенията, за да извлекат поуки от това, което се оказа най-голямата война в Европа от 1945 г. насам.

Ето някои от начините, по които тя вече променя военното дело: 

1. Станете по-малки
Вместо танкове и самолети, пъргавите безпилотни самолети се превърнаха в предпочитано оръжие в конфликта. Те надвиват мощни танкове, убиват войници и позволяват и на двете страни да сеят хаос зад вражеските линии. Използването от страна на Украйна на евтини безпилотни морски превозни средства (БМПС) за нападение срещу Черноморския флот на Русия популяризира дистанционно управляваните оръжия по море. Първенството на безпилотните летателни апарати даде началото на друг вид съревнование: надпреварата за обезвреждането им чрез заглушаване на сигнала.

Други държави се съобразяват с това. Според оценки на индустрията световният пазар на дронове се очаква да достигне 260 млрд. долара до 2030 г., нараствайки почти десетократно в сравнение с годината преди пълномащабното нахлуване на Русия. Украйна заяви в петък, че е свалила две дузини дронове тип "Шахед" през нощта, изстреляни от Русия и окупирания Крим.

Безпилотните летателни апарати дават на командирите от двете страни въздушен поглед върху бойното поле, което им позволява да наблюдават движенията на врага в реално време - което е част от причините, поради които конфликтът се превърна във война на изтощение. Това означава, че при целия този технологичен напредък на фронтовата линия преобладава окопната война от времето на Първата световна война, подкрепяна от артилерийски залпове. Това е наложило противниците да произвеждат огромни количества боеприпаси - с по-голям или по-малък успех.


Русия отново печели позиции. Докато Западът спира по-нататъшната помощ за Украйна, възпрепятствайки отбранителните ѝ способности, Русия настъпва напред в Източна Украйна

2. Изберете страна
Войната в Украйна доведе до създаването на един по-двуполюсен свят. Тя накара Швеция и Финландия да се втурнат в прегръдките на НАТО, след като дълго време се съпротивляваха да се присъединят към алианса от страх да не си навлекат гнева на Русия. 

Това решение стана символ на това как светът, който преди три десетилетия приветстваше края на една криза, отново се спуска към старите разделения между Запада и останалите. Украйна също така поднови стремежа си да се присъедини към НАТО и Европейския съюз, след като от години перспективите ѝ бяха замразени.  

Не всички страни побързаха да изберат страна. Турция, членка на НАТО, която се изживява (не без основание) като посредник между враждуващите фракции, не се присъедини към санкциите срещу Кремъл. Не го направи и Израел, нито много от страните от така наречения Глобален юг.

Колкото и да е обединявала войната САЩ и традиционните им следвоенни съюзници, тя също така ги е научила на нещо за надеждността на тези връзки. Мнозина в Европа започват да се съмняват в непоколебимостта на своя трансатлантически съюзник, след като месеци наред политически спектакли забавиха отпускането на военна помощ в размер на над 60 млрд. долара. Перспективата Доналд Тръмп да се завърне като президент на САЩ след изборите през ноември засилва тревогата им.

3. Санкциите не са сребърен куршум
През последните две години държавите от Групата на седемте наложиха внушителен набор от санкции на Русия, като отрязаха пазарите ѝ за енергия, основни стоки и технологии. Те блокираха голяма част от достъпа на Москва до международната финансова система, обездвижиха резервите на централната ѝ банка и замразиха активите на стотици физически и юридически лица. 

Но далеч от това да наложат "мащабните и тежки последици", прогнозирани при започването на войната, те нито възпряха войната на Русия, нито доведоха до срив на нейната икономика. Това отчасти се дължи на способността на страната да заобикаля ограниченията - или да смекчава последиците от тях. 

С течение на времето за Русия ще става все по-трудно да поддържа тези усилия: тя трябваше да пренасочи значителни ресурси към военни разходи и беше изключена от ключови експортни пазари. Нейните разходи за внос се увеличиха. На този фон държавите от Г-7 се съсредоточават върху това да потиснат опитите на страната да избегне определени санкции, като например тези за технологиите и електрониката, използвани в оръжията, които тя доставя чрез трети страни.

4. Независимостта на веригата за доставки е от първостепенно значение 
Войната разкри изключителното значение на националните вериги за доставки. Когато Украйна се нуждае от повече военни доставки, тя обикновено трябва да преговаря със съюзници; когато Русия се нуждае, тя по-често може да увеличи производството в контролираните от нея отрасли, като по този начин плаща в рубли.  

Макар че Русия е изправена пред известен недостиг и продуктите ѝ обикновено отстъпват на тези на нейните противници, тя по-бързо премина към военна обстановка. Тя също така въведе маршрути за доставки през трети страни, за да се сдобие със забранени компоненти.

За разлика от тях европейските държави се забавиха да увеличат военното производство и да се справят с избягването на санкциите, като често затъваха в процедурни дебати. Способността им да произвеждат и снабдяват с артилерия изостава от тази на Русия, което кара Киев да разпределя боеприпасите под формата на дажби, докато войната навлиза в третата си година. Докато Русия продължава да налага своето предимство на бойното поле, съюзниците не могат да доставят достатъчно оръжия на Украйна.

Киев започва да увеличава собственото си производство, за да не зависи толкова много от съюзниците, но преходът отнема време. 

5. Това може да се случи отново
В реч, произнесена малко след началото на инвазията, германският канцлер Олаф Шолц определи момента като Zeitenwende: дълбок прелом в историята. Терминът стана символ на начина, по който конфликтът разруши оптимизма, а някои биха казали и отрицанието, в което Европа се беше приютила преди това; толкова дълго време вярваше, че война от такъв мащаб никога не може да се случи на нейна територия.

Може да се твърди, че това разбиране твърде дълго се превръщаше в действие. Едва сега, две години след началото на войната, самата Германия постига целта на НАТО за военни разходи в размер на 2 % от БВП. Не повече от половината от останалите 30 членки ще я постигнат тази година, въпреки че това е голям скок в сравнение с периода преди началото на бойните действия. 

Доналд Тръмп разтревожи европейците, като заплаши, че ще насърчи Русия да нахлуе в страните, които не харчат достатъчно за отбрана. Но те имат и свои собствени мотиви да се вслушат в този натиск. 

След като са били хванати неподготвени, те се опитват да излязат на преден план. Страни от Дания до Германия работят за укрепване на отбраната си с различна степен на решителност. Те изчисляват, че до няколко години Путин може да е готов да нападне страна от НАТО.

"Този конфликт вероятно ще революционизира войната повече от всеки друг след Втората световна война", казва Руслан Пухов, ръководител на Центъра за анализ на стратегии и технологии, мозъчен тръст в областта на отбраната в Москва.