Вълната от сливания и придобивания идва за семейния петролен бизнес в САЩ

Частни компании изпомпват половината от петрола, произведен в САЩ, а някои може да са готови да пуснат бизнеса си за продажба

11:03 | 12 ноември 2023
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ако сте израснали, гледайки сапунената опера "Далас" от 80-те години на миналия век (като мен), сте били погълнати от изображенията на привидно упорити семейни династии, изградени върху черно злато. Много от мелодраматичните сюжетни линии на сериала бяха невероятни, разбира се. Но в реалния живот в САЩ това, което е вярно, е, че малко известни семейни компании остават монарсите на петролния сектор.

Колкото и измисленият магнат Дж. Р. Юинг да преследваше агресивно сделки, за да запази върховенството на семейството си (макар и с много хитрости), същото е напът да се случи в реалния свят: вълна от сливания и придобивания може да промени съвременните петролни империи на страната.

Донякъде потайната петролна индустрия на Америка е изненадващо голяма. Попитайте всеки "кой изпомпва петрол в САЩ" и подобни на Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. и шепа шистови чудовища идват на ум. И все пак публично регистрираните компании произвеждат само 50% от общия американски петрол, според правителствени данни, докато частните компании в страната контролират другата половина.

Ако последната беше държава, тя щеше да изпомпва близо 10 милиона барела на ден суров петрол и други петролни течности - или почти колкото Саудитска Арабия. Секторът включва всички видове предприятия: от компании, притежавани от хедж фондове и фондове за частни капиталови инвестиции, до семейства на милиардери и малки семейни фирми.

В момента вниманието е насочено към семейни фирми в плодотворния Пермски нефтен басейн, простиращ се от Западен Тексас до югоизточно Ню Мексико. След като Exxon Mobil купи публично регистрираната Pioneer Natural Resources, мнозина залагат, че следващата голяма сделка за сливания и придобивания в шистовия пласт може да включва частна компания.

Би имало смисъл: самата Exxon за първи път навлезе в шистовия бизнес през 2017 г., като купи имоти, собственост на семейство Бас от Форт Уърт, Тексас, за повече от 6 милиарда долара. И Pioneer стана компанията, която е днес, отчасти благодарение на придобиването през 2021 г. на частно държаната DoublePoint Energy за 6,4 милиарда долара.

И така, кой е следващият? Попитайте в Мидланд, Тексас, столицата на региона Перм, и три имена са на устните на всички: CrownRock LP, Endeavour Energy Resources LP и Mewbourne Oil Co. Те не са единствените, предвид десетките по-малки семейни фирми в басейна. Но те са най-големите. Въз основа на управляваното производство, трите компании са сред първите 15 най-големи производители в басейна, според данните на S&P Global Inc. Въпреки разговорите в индустрията, повечето ръководители в Мидланд остават скептични, че семействата биха продали. Но чуйте банкерите: В M&A всеки има цена. И честно казано, оценките на шистовите бизнеси приближават - или вече са достигнали - нива, които показват, че е време да се продаде на търг семейното сребро.

CrownRock и Endeavour са двете най-интересни компании, разположени на едни от най-добрите площи, с хиляди потенциални местоположения за нови кладенци, които трябва да осигурят стабилни печалби, дори когато цените на петрола са сравнително ниски. Това е поне идеята на инвестиционните банкери. Конкуриращите се ръководители, търсещи да купят, очевидно омаловажават богатството; неохотно, но въпреки това повечето се съгласяват, че площта е толкова сочна, колкото първокласна пържола в Petroleum Club в Мидланд.

От тези кандидати CrownRock е най-очевидният. Това е последната от големите компании с частен капитал в региона, но има и още: Това е съвместно предприятие между Lime Rock Partners - PE група, основана през 1998 г. от бивши банкери на Goldman Sachs Inc. - и CrownQuest, петролният бизнес на тексаското семейство, ръководено от от републиканския донор Тим Дън.

Съвместното предприятие стартира през 2007 г., в първите дни на шистовата революция. След 15 години – двойно повече от типичната собственост на частно предприятие – Lime Rock изглежда готов да осребри. Първоначално инвестира 75 милиона долара в съвместното предприятие; сега цялата компания може да струва повече от 10 милиарда долара.

Endeavour е изцяло семейна собственост и в миналото е разглеждала сливания и придобивания, без да започва процеса. Защо да го прави сега? Най-добрият аргумент е, че осемдесетгодишният му собственик милиардер Отри Стивънс може да е готов да се пенсионира. Не много убедително разсъждение, но както казах по-рано, всеки има цена. Случаят на Mewbourne обаче е по-сложен и банкерите се съмняват, че компанията всъщност се продава.

Във всеки случай са нужни двама за сделка. Дори ако семейните компании от Перм са готови да продават, готови ли са купувачите да харчат? При сегашните оценки плащането в брой - особено ако емитирате дълг с нарастващи дългосрочни лихвени проценти - би било голямо препятствие. През последните три години всяка от топ 10 сделка за сливания и придобивания в Пермския басейн включва транзакция на всички акции, само с едно изключение: Pioneer-DoublePoint имаше паричен елемент.

Може би семействата биха били готови да вземат комбинация от пари и акции, ако са убедени, че имат по-нататъшни предимства в придобиващото предприятие. След неотдавнашната си продажба за 53 милиарда долара на Chevron, Hess Corp. е типичен за това по някакъв начин. Въпреки че компанията е публично регистрирана, семейство Хес остава голям акционер, притежавайки около 9% в няколко инструмента - и главният изпълнителен директор Джон Хес каза, че неговите роднини са щастливи да запазят акциите на Chevron в дългосрочен план.

Дж. Р. Юинг вероятно щеше да се гордее с тази сделка.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.