Ето защо всички страни трябва да продължат да подкрепят Украйна

Колкото по-дълго се проточва войната, толкова по-трудно е да се поддържа решимостта да се помогне на Киев

09:00 | 4 октомври 2023
Автор: Андреас Клут
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Със сигурност имаме по-важни неща, за които да се тревожим, отколкото за "кавга в далечна страна между хора, за които не знаем нищо". Този цитат е на Невил Чембърлейн, министър-председател на Обединеното кралство по онова време. Той го изрича през 1938 г., когато Адолф Хитлер е на път да завземе Судетската област, част от тогавашна Чехословакия. Знаете какво последва.

Сега сравнете това мнение с някои от схващанията, които се изказват днес по отношение на агресивната руска война срещу Украйна. Хората "имат по-големи проблеми от Украйна", казва Роберт Фицо, проруски настроен бивш министър-председател на Словакия, който току-що спечели поредните избори. В САЩ Илон Мъск, сериен предприемач, е по-конкретен: "Защо - пита той в собствената си платформа в социалните мрежи - толкова много американски политици и от двете партии се грижат сто пъти повече за границата с Украйна, отколкото за границата на САЩ.“

Вмъкнете сега и своя приоритет, какъвто и да е той. Може би, подобно на Мъск, искате САЩ да се съсредоточат по-малко върху помощта за Украйна и повече върху контрола на миграцията. Или искате доларите, предназначени за Киев, да отидат за детски и здравни грижи. Или пък искате тези пари да бъдат натрупани, за да се изплати държавния дълг и да се свият държавните разходи. Дори ако ви е грижа за външната политика, може да предпочетете САЩ да насочат цялата си финансова мощ към Китай. Без значение в коя част на спектъра се намирате, вие се чудите: Защо да се интересуваме от тази конкретна кавга в далечна страна?

Колкото по-дълго се проточва войната, толкова по-трудно е да се поддържа решимостта да се помогне на Украйна. А най-голямата въпросителна виси над САЩ като лидер на Запада. Ако Вашингтон се разколебае, ще се разколебае и Европа, и целият свят.

Едно от опасенията е свързано с изборите през следващата година, които могат да върнат Доналд Тръмп в Белия дом. Неговите намерения биха били да продаде украинците за "сделка" с Путин. Друга причина за безпокойство е Републиканската партия като цяло, която е разделена. Зад това напрежение се крие и нарастващ разрив в американската общественост.

Разделенията в партията на републиканците обясняват защо през уикенда Конгресът трябваше да се откаже от допълнителна помощ за Украйна в размер на 6 млрд. долара, за да приеме временна мярка и да избегне спирането на работата на правителството.

Според социологическо проучване от юли американската общественост като цяло смята, че Конгресът не бива да дава повече пари на Киев с минимална разлика от 55%-45%. Тези резултати крият големи различия между партиите. Докато 62% от демократите подкрепят продължаването на подкрепата за Украйна, 71% от републиканците са против, включително 76% от консерваторите в партията.

Те трябва да се замислят над тази хронология на американското обществено мнение между септември 1939 г. - година след прословутата забележка на Чембърлейн - и декември 1941 г., когато САЩ влизат във Втората световна война. До средата на 1940 г. мнозинството от американците искаше САЩ да не участват във войната на територията на Европа, дори след като Хитлер нахлу в Полша, Нидерландия, Белгия и Франция. Едва от този момент нататък те осъзнават, че конфликтът в Европа, както и този в Азия, не е такъв, в който могат да останат настрана, а напротив - трябва да помогнат на съюзниците си да го спечелят.

Един от проблемите тогава, както и сега, е провалът на въображението, което не забелязва потенциалните връзки във времето между различни събития, особено на "далечни" места.

Никой не бива да се преструва, че има компромис между възстановяването на реда на американско-мексиканската граница и противопоставянето на геноцида на Путин в Украйна, точно както никой не мечтае да се бори с рака или да разработва ваксини срещу ковид - или, в личен план, да слага предпазни колани или да откаже цигарите.

Скептиците по отношение на Украйна, които сега се представят за толкова прецизни анализатори на разходите на американската подкрепа, трябва да се вслушат в уроците от тези проучвания по време на Втората световна война. Когато сега налагате вето на пакет от помощи за Киев, всъщност не освобождавате средства за нещо друго, което ви е скъпо. Вие увеличавате утрешните си задължения в брой или по-вероятно в кръв. Спирането на Хитлер през 1938 г. щеше да бъде неизчислимо по-евтино и в двата измерителя.

Това, което се случва в САЩ, на Запад и в света, е битка на разкази, не по-различна от тази в края на 30-те години на миналия век. И в този дуел на интерпретации популистите са пиедесталите. Ето защо всички американци трябва да продължат да подкрепят Украйна.

Първо, не всички външни конфликти засягат сърцевината на международното право, както е записано в Устава на Организацията на обединените нации, но агресивната война на Путин го прави. Той е тиранин, който е нападнал независима и демократична нация, за да я погълне във възродената руска империя. Ако успее, той няма да спре в Украйна. Ако се съмнявате в това, попитайте молдовците, естонците, грузинците или други хора в съседство с неговата територия.

Затова изпращането на пари, боеприпаси и оръжия в Украйна всъщност е най-евтиният начин да спрем Путин и да го разубедим да продължи напред. От гледна точка на нетните ползи Америка и Европа са длъжни на украинците, а не обратното.

Второ, Путин не е единственият, когото САЩ възпират, като подкрепят Украйна. Приятелите му в Пекин, Пхенян и другаде наблюдават как ще се развие украинският конфликт. Отказът на Киев и Запада да отстъпят ще накара Китай да се замисли дали да не нападне Тайван или Филипините.

Трето, американците не трябва да забравят, че поради дългогодишното си господстващо положение САЩ играят специална роля в международните отношения. Ако световният хегемон абдикира или отхвърли тази роля, както се случи между двете световни войни, днешната система от държави вероятно ще изпадне в хаос, а усилията за поддържане на поне малко ред и за решаване на общи проблеми като изменението на климата ще се провалят.

Това е толкова вярно днес, колкото и през 1943 г., когато наследникът на Чембърлейн като британски министър-председател Уинстън Чърчил говори в Харвардския университет за ролята на САЩ в света. "Цената на величието е отговорността", казва той. В наши дни отговорността започва с това да се помогне на Украйна да се защити.

Андреас Клут е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ американската дипломация, национална сигурност и геополитика. Той е бивш главен редактор на Handelsblatt Global и кореспондент на Economist.