Революцията на чистата енергия се движи твърде бавно

Има добри новини за чистата енергия в последните години, но лошите новини са повече

20:05 | 27 септември 2023
Автор: Марк Гонглоф
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ако борбата за избягване на катастрофалното глобално затопляне беше футболен мач, то отборът „Хайде по-добре да няма апокалипсис“ щеше да е заседнал на собствената си двуярдова линия, изоставайки с тъчдаун при по-малко от минута преди края. Освен това стартовият куотърбек е със скъсани коленни връзки. Победата все още е възможна, но за нея ще са необходими легендарни усилия.

Във вторник международната агенция по енергетика(МАЕ) публикува актуализиран доклад за напредъка на енергийния сектор към постигане на нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г. Секторът е най-големият източник на въглерод в атмосферата в света, така че постигането на тази цел е от решаващо значение за ограничаване на затоплянето на планетата до 1,5 градуса по Целзий над средните стойности от прединдустриалния период. По този начин да предотврати климатът от това да се превърне в много по-неблагоприятен за човешкия живот, отколкото е сега. По този въпрос има добри и лоши новини.

Първо добрите новини: през двете години след първия доклад на МАЕ за нулевия нетен напредък през 2021 г. слънчевата енергия, продажбите на електрически превозни средства и капацитетът на батериите отбелязаха бум. Приблизително една трета от всички фотоволтаични соларни инсталации в историята са се случили през 2021 г. и 2022 г., съобщава МАЕ. Тези две години също са отчели повече от половината от всички продажби на електромобили и инсталации на батерии.


Изгрев/Инсталациите на соларни панели нарастват и ще продължават в идните години

Това допринесе значително за намаляване на емисиите на въглероден диоксид, които затоплят планетата, в енергийния сектор. Други ползи, като подобряване на ефективността и улавяне на метан би трябвало да се постигнат сравнително лесно. В момента, дори ако правителствата, бизнесът и потребителите просто вдигнат ръце и се откажат от опитите си, постигнатият вече напредък би могъл да ограничи глобалното затопляне до 2,4 градуса по Целзий, сочат данните на МАЕ. Това е далеч от някои от най-апокалиптичните сценарии, които бяха подхвърлени в годините преди Парижкото споразумение от 2015 г., когато повечето от страните по света си поставяха за цел затопляне от 1,5 градуса по Целзий.

Но дори и 2,4 градуса затопляне е твърде много. При положение колко хаотичен е станал климатът сега, след само 1,2 градусовото повишение. Юли беше най-горещият месец в историята на планетата на фона на това, което със сигурност ще бъде най-горещата година в историята. Океаните разбиват рекорди по-топлина. САЩ вече преживяха безпрецедентен брой природни бедствия за милиарди долари в рамките на една календарна година, а все още е само септември. Канада преживя най-тежкия си сезон на горски пожари, чийто дим задушава градовете на САЩ далеч на юг. Морският лед в Антарктида е отбелязал най-малкото разширение през последната зима в региона, продължавайки тенденцията, която може да предизвика още по-голямо затопляне. И всичко това ще изглежда като приятен спомен, ако глобалното затопляне се удвои.

За съжаление в момента този резултат все още изглежда по-вероятен от постигането на целта от 1.5 градуса, тъй като лошите новини в доклада на МАЕ са повече от добрите. Миналата година емисиите на въглероден диоксид в енергетиката достигнаха нов връх от 37 милиарда тона, което се дължи на икономическия подем след Covid-19 и енергийната криза причинена от руската инвазия в Украйна, което вдъхнови борбата за производството и изгаряне на повече изкопаеми горива, особено в Китай и други развиващи се икономики.

МАЕ все още очаква емисиите скоро да достигнат своя връх, както и търсенето на изкопаеми горива, последвано от срив на капацитета за добив на въглища, нефт и природен газ до 2040 г. Но за да се случи този срив много неща трябва да се случат с възобновяемите енергийни източници и МАЕ вижда близко бъдеще, в което природният газ все още играе важна роля. МАЕ може би си играе с определението на думата „връх“, казва Хавиер Блас от рубриката Bloomberg Opinion. По-добрия геоложки аналог в момента изглежда “висока изолирана скала в центъра на поле“

В същото време вятърната енергия изпитва затруднения, което значително усложнява утрояването на капацитета на възобновяемата енергия, което според МАЕ е необходимо до 2030 г., за да се запази пътят към 1,5 градуса. Рязкото нарастване на разходите и политическата съпротива спряха много от големите проекти за вятърна енергия, необходими за пълното декарбонизиране на енергетиката.

Сценария за нулеви емисии на МАЕ разчита на задържането на въглерод и съхраняването му, технология която е много скъпа и далеч от реализация на очакванията. Без него няма да имаме възможност да премахваме въглерода от емисиите на фабриките, което прави героичната инвестиция в възобновяеми източните още по-критична.

МАЕ призова за удвояване на инвестициите в електропреносната мрежа до 2030 г. като същевременно осъзнава, че планирането и издаването на разрешителни за преносни линии може да отнеме десетилетие да се завърши. Без политически сложната реформа на разрешителните, необходима за свързването на чистата енергия към мрежата, може да няма смисъл да се утроява. Нарастващата политическа реакция и отстъплението в САЩ, Великобритания, Китай и други страни правят планирането още по-трудно.

„Не искам да звуча твърде мрачно за всичко това. Подобно на футболния отбор, заровен дълбоко в собствената си територия, трябва да бъдем оптимисти, че може да успеем. Със сигурност все още е твърде рано да се предаваме. Но през последните две години се забихме в по-дълбока дупка.“, казва Марк Гонглоф от Bloomberg.

Марк Гонглоф е редактор на Bloomberg Opinion и колумнист, отразяващ изменението на климата. Бивш управляващ редактор на Fortune.com, той е ръководил бизнес и технологичното отразяване на HuffPost и е бил репортер и редактор на The Wall Street Journal.