Търговските отношения между ЕС и Китай балансират по ръба на бръснача

Шефът на търговския комитет на ЕС замина за Китай - отношенията са обтегнати заради разследването за субсидиите на електромобилите

20:21 | 22 септември 2023
Автор: Алберто Нардели
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Обикновено рутинният форум за търговски преговори между Китай и Европейския съюз този уикенд се превръща в тест с високи залози за икономическите отношения, включващи над 900 млрд. долара в двустранната търговия.

Това е така, защото връзките на ЕС с Китай са в несигурно състояние и по време на срещите на високо равнище през следващите дни ръководителят на търговския отдел на 27-те държави от блока ще заяви на Пекин, че са необходими конкретни споразумения в опит да се възстановят отношенията. В противен случай нещата могат да се влошат още повече.

Необходимостта от стабилизиране на отношенията ще бъде едно от основните послания, които Валдис Домбровскис от ЕС ще отправи по време на четиридневното си пътуване до Китай, започващо в петък, твърдят запознати с плановете. 

Но новата антисубсидийна проверка на ЕС за китайските електромобили - и перспективата за потенциална тарифна война ""тит фор тат"" - ще усложнят работата му.

EU Trade
Валдис Домбровскис

ЕС ще се възползва от възможността да се опита да успокои някои от негативните ефекти от разследването за електромобилите, заявиха хората. Някои предприятия се опасяват от прекомерна реакция от страна на Китай, която според тях може да се изрази в налагане на собствени мита или други търговски ограничения, насочени не само към автомобилната индустрия.

Пътуването идва в момент, в който тонът на Китай спрямо Европа се втвърди след разследването на електромобилите, което Пекин нарече "открит акт на протекционизъм". ЕС се опитва да постигне нов баланс в стратегията си спрямо Китай, като се стреми да "премахне риска" и да намали зависимостта си от азиатската държава, като същевременно запази достъпа до нейния пазар.

EU Trade
Търговският дефицит на Европа с Китай нарасна. Китайският износ е скочил от средата на 2021 г., докато вносът не е успял да се изравни с него

Домбровскис, който е изпълнителен вицепрезидент на комисията, ще се стреми да обясни на китайските си колеги, че разследването на EV ще следва стриктно процедурните стъпки, които включват консултации с властите и компаниите, преди да бъдат предприети каквито и да било потенциални действия, твърдят запознати. Той ще търси съдействието на Пекин за процеса, който ще продължи месеци.

В интерес на Китай е да сътрудничи, тъй като алтернативата би означавала, че процесът ще разчита на публично достъпна информация, което обикновено означава по-тежък резултат, тъй като предполага по-високи субсидии, казаха хората, които помолиха да не бъдат идентифицирани, защото разговорите все още не са се състояли.

Миналата седмица френският министър на финансите Бруно Льо Мер заяви пред телевизия Bloomberg, че ЕС трябва да е готов да отстоява приоритетите си по отношение на Китай, като добави, че "може би това е началото на нов период, нова ера, в която ЕС започва да мисли за собствения си интерес".

Сега се очаква въпросът за електрическите превозни средства да бъде включен в дневния ред както на срещата на високо равнище на министрите, така и на по-малките и откровени двустранни срещи, които ще се проведат в рамките на основното събитие.

Разговорите ще се проведат в рамките на "Икономическия и търговски диалог на високо равнище ЕС-Китай" - важен форум за висши служители, които обсъждат въпроси, свързани с макроикономиката, търговските проблеми, веригите за доставки и финансовите услуги. Това може да бъде и стъпка към срещата на върха между президента Си Дзинпин и Урсула фон дер Лайен от ЕС по-късно тази година.

Европейските предприятия изразиха загриженост относно потенциалните ответни мерки, като дори несвързани сектори като производството на спиртни напитки се опасяват, че могат да попаднат под прицела на търговски спор или непропорционален отговор. Те се боят, че Пекин може да отвърне на удара по широкообхватен начин, като например да ограничи достъпа до огромния си пазар или да лимитира износа на важни ресурси.

EU Trade
13 месеца на ръст на продажбите на автомобили в Европа. Регистрациите продължават да се възстановяват след проблемите с доставките

Очаква се Домбровскис също така да повдигне въпроса за войната на Русия срещу Украйна и да се възползва от възможността да повтори позицията на ЕС, тъй като според хората той смята, че тя не е напълно разбрана от Китай. Той ще повдигне и въпроса за санкциите. 

След миналогодишната инвазия Пекин и Москва установиха стратегическо партньорство и задълбочиха търговските си връзки.

Макар и да не предоставят на Русия смъртоносни оръжия, Китай и Хонконг се превърнаха във важни канали за Москва да заобиколи някои от ограниченията на ЕС. Русия постига сравнително голям успех, като внася забранени стоки, които използва за военни цели, през трети държави.

ЕС съсредоточава усилията си за ограничаване на възможностите на Русия да заобикаля неговите мерки, като дава приоритет на списък с около 45 категории "високоприоритетни бойни стоки", които включват модерни технологии, електроника и други компоненти, използвани в крилати ракети, безпилотни самолети и хеликоптери Ка-52, използвани от Русия в Украйна.

Пратеникът на блока по санкциите Дейвид О'Съливан заяви на събитие през изминалата седмица, че "последните данни сочат, че до 70% от реекспорта на тези чувствителни продукти се осъществява през Китай". Той добави, че ЕС все още се стреми да разбере по-добре дали частите са "произведени от Китай, копирайки нашата технология, колко от тях са произведени в Китай, но със западна технология и колко идват директно от други източници и след това се реекспортират през Китай".

Контрол на износа
Очаква се диалогът да доведе до някои положителни резултати в областта на финансовите услуги, като например създаването на съвместна работна група, която може да се съсредоточи върху области като това как да се подобрят потоците от финансови данни, заявиха запознатите. В допълнение към електрическите превозни средства, служителите на ЕС очакват, че китайските им колеги ще искат да съсредоточат време за обсъждане на контрола върху износа и граничното мито за въглеродни емисии на блока.

Някои от най-трудните дискусии ще бъдат по въпроси, свързани с достъпа до пазара, където постигането на конкретни резултати се оказва по-трудно, особено когато китайското правителство става все по-контролиращо.

Един от основните въпроси, който ще бъде повдигнат, е трансграничният поток от данни, при който европейските компании понастоящем са изправени пред многомесечно чакане, за да получат необходимото одобрение за изпращане на промишлени данни извън страната. Проблемът, който засяга почти всички сектори, означава, че важна информация за продуктите е блокирана в Китай и компаниите не могат да я изпратят до централите си в страната. Фирмите също така са принудени да предават големи количества данни на китайските власти.

Други въпроси с висок приоритет са достъпът до обществени поръчки за европейски медицински изделия, наложените на козметичната индустрия изисквания за предоставяне на задълбочени данни, бавните процеси на одобрение на храните за кърмачета и дискриминацията, с която се сблъскват някои европейски страни износителки на месо.

Ако не се постигне напредък във всички тези области, това може да доведе до призиви от страна на държавите - членки на ЕС, за по-строг отговор от страна на изпълнителната власт на блока. Няколко държави членки и висши служители на ЕС вече настояват за по-широко използване на международния инструмент за обществени поръчки и други инструменти, насочени към сектори като вятърната енергия.

По време на пътуването Домбровскис ще посети и завода на Knorr-Bremse, германски производител на спирачни системи, и ще изнесе реч в университета Tsinghua в Пекин.